Това заяви на конференция за отношенията между националните съдилища и Съда на европейската общност френският посланик у нас Етиен дьо Понсен, предаде БГНЕС. Промените в системата на правосъдието, започват през следващата седмица и ще са мащабни особено по отношение на НПК.
"България ще се ползва с цялата наша подкрепа, можете да разчитате на нас", подчерта посланикът.
България в момента има реформаторско правителство, което заяви ясна политическа воля за достойнство и свобода за своите граждани. Това каза на форума министърът на правосъдието Маргарита Попова, съобщи БТА.
Министър Попова посочи, че "нещата няма да се случат бързо, но ще се случат". Към присъстващите юристи министърът се обърна с думите, че тези, които имат по-голям стаж в областта на правосъдието, са длъжни да направят всичко, за да задържат младите си колеги в България. Тя добави, че това, което учи от младите, е най-ценно, защото й дава възможност дълго да живее с техния дух и ентусиазъм.
По думите на Попова страната ни като член на Европейския съюз изразява ясно воля за интеграция в структурите на съюза, при спазването на националния и на общностния правен ред. Тя добави, че стъпките в тази насока показват напредъка на България при хармонизиране на вътрешното законодателство с европейското. По думите й в това отношение ние се превръщаме в пример и за другите държави от южната и от източната част на Стария континент. Министър Попова отбеляза, че тези наши усилия са отчетени от Европейската комисия.