За БТА Румен Овчаров от левицата обясни, че причините за отсъствието му са технически, а не политически, тъй като късно е било обявено заседанието. Той посочи, че представителите на Коалиция за България няма да бойкотират работата на комисията.
На днешното си заседание комисията прие вътрешните правила за дейността си. Комисията ще може да работи и с документи, съдържащи класифицирана информация, и ще изслушва бивши и настоящи представители на изпълнителната власт, министри, областни управители. Депутатите обсъдиха обхвата на дейност на комисията и възможността за привличане на експерти, които да се включат безвъзмездно в нейната работа.
Димо Гяуров от Синята коалиция /СК/ посочи, че би било въпрос на чест за някои експерти да участват в работата на комисията. Иван Иванов /СК/ предложи да се сключат граждански договори с трима експерти за трите групи въпроси - разходи, назначения и сделки на предишното правителство в последната година от мандата му. Според него комисията трябва да проверява за законосъобразност и за целесъобразност сделки за големи суми, действия на кабинета, предизвикали спиране на еврофондовете, както и харченето на бюджетния излишък.
Йордан Цонев /ДПС/ открои като най-важна темата за еврофондовете. По думите му ще се открие, че след срив е имало и много полезни ходове. Той предложи да се подготви писмо за изразходването на бюджетния излишък по пера през 2008 г., за да не се губи време по тази тема. Цонев посочи, че "като участник в предишното управление не се бои да навлезе в дълбините". По думите му "дори е добре това, което има да се разкрива, да излезе". "Политическата вина, ако има такава, е изконсумирана и политическата оценка е дадена", коментира той.
Председателят на комисията Стоян Мавродиев от ГЕРБ посочи, че ще се работи експертно и няма да се позволи тази комисия да се превърне в политически конвент или наказателен орган. Той предложи комисията да се самосезира от публикации в медиите.