Той обаче предупреди, че Румъния не може да се присъедини към Шенгенското пространство, ако не извърши реформи, не се справи с корупцията и не контролира границите си. Холандският министър подчерта, че Европа е не само свободен пазар, но и обединение на ценности, предаде БТА.
"Що се отнася до нас, ние сме готови за сътрудничество в областта на охраната на границите, на борбата с корупцията и реформите в правосъдието, така че Румъния да може да се присъедини към Шенген". "Предложихме и необходимата помощ на Румъния за тези реформи - над 40 милиона евро през последните години, дори преди тя да стане членка на ЕС. Разбрахме нуждата от бъдещи реформи в Румъния и сме съгласни да потърсим и други начини да й помогнем", заяви той.
"Въпросът, който се поставя сега е дали Румъния е готова да се присъедини към Шенген, след като реформите, за които говорихме, не бяха осъществени, няма истинска борба срещу корупцията, нито добър контрол на границите. Докато тези критерии не са изпълнени, Румъния не може да стане членка на Шенген", посочи Ферхаген.
В сряда румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви първоначално, че отменя посещението си в Холандия, в рамките на което бе предвидено да представи в Хага напредъка на Румъния в областта на правосъдието. По-късно той все пак реши да замине за Холандия. Повод за обявеното отменяне на визитата беше доклад на холандското външно министерство, изпратен в холандския парламент и публикуван в медиите, според който Румъния и България правят твърде слаби усилия за справяне с корупцията и организираната престъпност, а начинът, по който администрират еврофондовете, има недостатъци.