Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на първия парламентарния контрол на новото Народно събрание в отговор на въпрос за изясняване съдбата на задграничните дружества и инвестиции на българската държава в чужбина. Запитването дойде от синия депутат Лъчезар Тошев.
Обвитите дълго време в тайнственост държавни търговски дружества в чужбина бяха обект на разискване и в предишните три парламента, но без някакви видими резултати. Проверка показва, че през 1994 е имало 311 такива дружества, а механизмът за учредяването им не е включвал механизъм за ефективен контрол. През годините част от предприятията, създавали тези дружества, са били приватизирани, други са станали смесени - между държавата и частни фирми. Сега те трябва да спазват определени правила, каза в пленарната зала Бойко Борисов, предаде Дарик радио.
„Към настоящия момент, съгласно действащото законодателство, по отношение на дружествата с над 50 процента държавно участие в капитал, включително и тези, които притежават акции или дялове от капитала на задграничните дружества, се прилага изискване ежегодно да представят финансовите си отчети и годишни отчети за дейността. За дружествата - 100 процента държавна собственост, се извършва пълен финансов и икономически анализ за цялостната дейност", добави министър-председателят.
Според него обективните обстоятелства не позволяват да се проследи назад във времето хронологията по създаване на задграничните дружества, анализирането на финансовите параметри и идентифицирането на допуснати нарушения от различни институции, за които да се набележат адекватни мерки.
"Не става дума само за политическа воля, а и за реална преценка на възможните мерки. Въпросът е обсъждан 20 години без реален напредък", добави Борисов, цитиран от "Фокус".
"Като министър-председател декларирам ясна воля за изясняване на пълна и обективна картина на управлението на страната до момента. Това е необходимо, за да можем да продължим управлението на страната по ясни правила и в синхрон с европейските норми и стандарти. Работата на правителството ясно показа нашата воля да разкрием всички нередности и проблеми, приоритет са най-актуалните проблеми в момента. Във всеки един момент, в който констатираме факти за неправомерни действия по отношения създаване и работа на външнотърговските дружества ще сезираме съответните органи", обеща министър-председателят.
205 депутати дойдоха в петъчния работен ден да слушат първия парламентарен контрол за кабинета "Борисов".  Народните представители от център-дясно бяха заели плътно местата си, полупразни останаха обаче банките БСП и ДПС. Практика бе досега петъчните парламентарни контроли да се провеждат пред празна зала.