Експерти от Областна администрация - Пловдив и еколози от община Садово започнаха проверка на нерегламентирано сметище на брега на река Чая в землището на село Катуница, съобщиха от пресцентъра на област Пловдив.

Вижте снимки >>

Сигналът за това е подаден от жител на селото. На голяма площадка, част от която е на дигата на реката и в самото корито, са струпани десетки чували с отпадъци с неизвестен състав, всеки от който е с тежина 1,3 тона и с надписи "made in Spain", видя репортер на БТА.

Снимка: БТА

Атанас Иванов, еколог от община Садово, каза, че имат съмнение за извършителя, но на този етап не могат да го коментират. Отпадъците са разнородни, сред които има пластмаса, гуми, строителни отпадъци, текстил, каза още екологът.

Снимка: БТА

По думите му веднага е подаден сигнал на тел. 112, в РИОСВ, Областна администрация - Пловдив, Басейнова дирекция. Иванов е категоричен, че на това място никога не е имало сметище и през годините от община Садово многократно са информирали заинтересованите институции, че на този терен незаконно се добиват инертни материали и тяхното място се засипва с отпадъци.

Снимка: БТА

Общината няма ресурс сама да се справи с този проблем, още повече, че това е район от "Натура 2000" и мястото след това трябва да се култивира, а това изисква огромни средства, добави екологът.

Кметът на общината Димитър Здравков добави, че с този проблем е бил запознат на място и бившият министър на МОСВ Нено Димов, което е останало без последствие.

Присъстващите на мястото експерти от РИСОВ - Пловдив отказаха коментар по случая, с мотива, че на са оторизирани за това. От инспекцията добавиха, че до края на деня ще излязат със становище по проблема.