Протестиращи жители на родопското село Брестовица блокираха околовръстния път на Пловдив и западния вход към града през бул. "Пещерско шосе" с искане за чиста питейна вода. Хората са недоволни от нерешения с години проблем с качеството на водата в селото, предаде БТА.

Плакати с надписи "Брестовица е изправена пред геноцид", "Стига празни обещания", "Докога без вода" и "Осигурете средства" протестиращите настояват държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да реши проблема им.

Преди години в питейната вода в селото бе открит тежкият метал манган, който е токсичен. Оттогава са сондирани три нови кладенеца, избран е изпълнител и проектиран нов довеждащ колектор и нова ВиК мрежа за селото.

Снимка: БТА

Проектът е на стойност над 20 млн. лв. и община "Родопи" не може да се справи финансово сама, заради което търси пари от МРРБ, обясни миналата седмица по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Пловдив кметът на общината Павел Михайлов.

Блокирането на пътните артерии ще продължи до 18:00 часа. Хората предупреждават, че ако не бъдат чути, ще продължат с протестите в София.

Снимка: БТА