Стара и необитаема от години къща рухна в Стария град на Пловдив около 14.30 часа днес. Сградата се намира на ул. "Васил Кънчев" №2. Цялата улица е затрупана с камъни и дървета, съобщи пловдивчанинът Хайк Гарабедян пред ПловдивПрес.

"Помислихме, че става земетресение. Жив късмет е, че няма жертви и пострадали", каза пловдивчанинът.

Хайк Гарабедян е член на сдружение "Аз живея в Старинен Пловдив". Преди време заедно с други пловдивчани запознали кмета Костадин Димитров и зам. кмета Пламен Панов с проблема за опасната къща.

Къщата е в съседство с експозицията "Енчо Пиронков" и срещу "Нишанян". Тя е частна и има входове откъм две улици - "Хан Омуртаг" и "Васил Кънчев".

Снимка: ПловдивПрес/Хайик Гарабедян

"От година падат керемиди, тухли и парчета мазилки от постройката. Тя беше опасна както за преминаващите по улицата, така и за близките сгради", обясни Гарабедян.

На място идвал и кметът на район "Централен" Георги Стаменов, който обяснил, че не е в неговите компетенции да реши проблема.

Пловдивчанинът подал сигнал преди месец и до зам.-кмета по строителство на Община Пловдив Тошо Пашов, но реакция нямало до този момент.

"Явно процедурите са бавни", коментира Гарабедян, който се надява на бързи реакции и някой да поеме отговорност.

На място дойдоха служители на пожарната, които оградиха с ленти района и забраниха преминаването.

От район "Централен" обясниха пред "24 часа", че още през 2020 г. със заповед на кмета е била създадена комисия с участието на Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство. Те са се запознали със случая и издали предписания на собственика. През 2021 г. обаче къщата е била продадена и в момента от кметството на "Централен" издирват новия  притежател.

Къщата преди да рухне

Снимка: ПловдивПрес/Хайик Гарабедян