Допълнението към Наредбата за обществения ред беше внесена вчера при зам.-кмета Георги Титюков, а след това предстои обсъждане в местния парламент, съобщи в. "Марица".

Според Кехайова климатиците трябва да се поставят само със съгласието на съседите и на подходящи места, за да не пречат. Мярката е заради голям брой жалби заради некоректни съсобственици в жилищни блокове и кооперации. Един от сигналите е за еркандишън, монтиран така, че изхвърленият въздух влиза точно в детската стая на съседите, разказа Сияна Кехайова. Доста граждани се оплакват, че уредите нямат отводнителна система и капят отгоре върху прозорците и тротоарите, направо на главите на минувачите. В действащата наредба мерките спрямо шумни и течащи климатици не са разработени така, че да бъдат ефективни.

Шефката на Инспектората предлага неизрядните климатици да се демонтират със заповед на кмета, след като специалисти установят, че жалбата е основателна. Другата поправка "Кехайова" в наредбата е забраната на озвучителни уредби и високоговорители на обществени места. Този вид шум ще се разрешава само от кмета или оторизиран от него заместник. Ако Общинският съвет приеме идеята на шефката на Инспектората, Джумая джамия трябва да спре озвучаването навън на обедните молитви. Имам приятели турци, но не ми е много приятно да вървя по Главната и да гърми уредба на непознат език, подкрепи поправката Георги Титюков.

Зам.-кметът също подготвя промяна в режима за издаване на разрешителни за удължено работно време на заведения. Идеята е полицията да дава становище, както беше преди време. В момента такова становище не се изисква и в полицейските управления с основание негодуват, че трябва да реагират на сигнали за нощни заведения, за които те не са взимали отношение.