Тридесетгодишният Златко Минев, доктор по приложна физика от университета Йейл, САЩ, изследовател в компанията IBM Quantum, е носител на голямата Награда "Джон Атанасов" за 2020 г., която се връчва от президента на млади български учени за изключителни резултати в областта на компютърните науки.

Наградата "Джон Атанасов" се присъжда за 18-а поредна година.

Носител на Грамота в категорията Награда "Джон Атанасов" и подгласник на победителя стана Никола Чипев, на 29 г., доктор по информатика от Техническия университет в Мюнхен.

Президентът Румен Радев изтъкна в словото си на церемонията на "Дондуков"2, че от първите издания на конкурса до днес постиженията на младите ни учени бележат ясни тенденции, разширявайки се като обхват и издигайки своето качество. Нашите млади учени доминират с талант, интелект, креативност и трудолюбие, каза президентът и допълни, че неслучайно те ръководят много научни звена за върхови технологии по целия свят. Румен Радев каза, че това е повод да се гордеем, защото резултатът от тяхната работа намира приложение във всички развити държави и дава стимул за развитие на важни сфери - образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

Румен Радев каза, че отличителна тенденция на конкурса тази година е големият брой участници с уникални постижения - от оригинални устройства за дистанционно следене на параметрите в човешкото здраве до революционен пробив в квантовата физика. Гордеем се с вашите разработки, в които прозира не само изразен научен принос, но и вашият стремеж всичко това, което правите да бъде с ясна полза за обществото и неговия просперитет, се обърна президентът към младите учени.

Държавният глава благодари на участниците в конкурса, че независимо къде се намират, в кой университет, научно звено, лаборатория и център в чужбина, те не прекъсват връзката си с България и издигат авторитета на българската наука по света.

В Международния ден на учителя президентът Радев поздрави всички учители и отново заяви, че България ще бъде просперираща, модерна държава, когато образованието се превърне в стратегически национален приоритет, в чийто център стои професионализмът и достойнството на българския учител. Нека не забравяме, че от това какво образование имаме днес като качество, като достойнство, условия за работа на нашите учители, зависи в какво общество ще живеем утре и как ще изглежда България в утрешния ден, каза още в словото си Румен Радев.

Носител на грамота "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели" е Мартин Копчев, 11 клас в Природо-математическата гимназия "Акад. И. Гюзелев" в Габрово, спечелил сребърен медал в Националната олимпиада по информатика през изминалата година и златен медал от Националния есенен турнир по информатика в Шумен. Носител е на сребърен медал от Международната олимпиада по информатика, провела се неприсъствено в Сингапур, както и на три златни медала от Балкански олимпиади по информатика. В същата категория беше присъдена грамота и на Цветелин Цецков, 12 клас в Природо-математическата профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" в Монтана. Той е лауреат, отличен за своя проект "Simulation-Q", в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии от юни т.г.

Носители на сертификат в категорията "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели" са Андон Тодоров , 11 клас в Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", Георги Петков, 11 клас в Първа частна математическа гимназия - София и Стоян Малинин,12 клас в Природо-математическата гимназия "Акад. Б. Петканчин" в Хасково.

Акад. Кирил Боянов, д-р на техническите науки, член на БАН и на научния съвет на Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, председател на съвета на Фондация "Еврика" и един от идейните вдъхновители на президентската Награда "Джон Атанасов" беше удостоен с грамота "Джон Атанасов - вдъхновител и създател на таланти".

Носител на грамота "Джон Атанасов - дебютен пробив в областта на компютърните технологии" е Иван Златанов, ученик в 12 клас в Националната търговско-банкова гимназия в София.

Грамота "Джон Атанасов - проект с висок обществен принос" беше присъдена на 27-годишният Румен Христов магистър по компютърни науки от Масачузетския технологичен институт в САЩ, съосновател и софтуерен директор на компанията "Емералд Иновейшънс".