30-годишният Ганчев има докторска степен в областта на компютърната лингвистика от Университета в Пенсилвания, от есента на 2010 г. работи в компанията Google, автор е на софтуерен пакет за машинно самообучение.

На церемония на "Дондуков" 2 днес президентът Георги Първанов връчи наградата, която всяка година от 2003 г. насам се присъжда на млад българин със значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.
Наградата беше учредена от държавния глава през 2003 г.

Грамота за приложна разработка в областта на информационното общество и компютърните технологии получи 25-годишният Хараламби Хараламбиев, бакалавър във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски.
Носител на наградата "Джон Атанасов - за ученици" за трети път стана Румен Христов, възпитаник на Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, победител в национални и международни олимпиади по математика и информатика.

По думите на президента наградата се е превърнала в сериозен морален стимул за младите хора, посветили се на научни и приложни изследвания в една от най-важните области на съвременния технологичен и обществен напредък - информационните и компютърните технологии.
Георги Първанов изрази пожелание инициативата да бъде продължена от бъдещия президент, както и да се осъзнае, че няма по-важни, по-перспективни и по-ценни инвестиции, особено в условията на криза, от тези в човешкия капитал, в науката, образованието, младите хора. "Надявам се, че това ще бъде осъзнато от всички, които имат ангажименти към българските институции за в бъдеще, защото са нужни инвестиции не само в транспортни, но и в електронни, информационни инфраструктурни магистрали", каза президентът Първанов.

Държавният глава изрази съжаление, че не можа да бъде реализирана идеята за международна награда на името на Джон Атанасов. По думите му обаче за това не е виновна научната общност, причината според президента е в начина на мисленето, във философията на управление по време на криза. Той обаче изрази увереност, че рано или късно ще бъде осъзната необходимостта, стратегическите измерения не просто за утвърждаването на национален престиж, на авторитета на страната ни, от учредяването и развитието на такава международна награда.