Той получи наградата за принос в развитието на компютърните и информационните технологии на церемония в президентството от Георги Първанов, съобщи "Фокус".

Попов е на 33 г. и е завърпил приложна математика в СУ. Допреди година живее и работи в Тексас, където е асоцииран азследовател на А&М университет. Там е защитил и доктурантура, пише в. "24 часа". Работил е като изследовател в Института за индустриална и приложна математика “Фрауенхофер” в Кайзерслаутерн, а в момента е научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на Българската академия на науките.
Решил да се върне в България по лични причини. От Тексас довел тук съпругата си, която е бразилка, и шестмесечната си дъщеричка.

За първи път в 8-годишната история на наградите - отличия на името на големия откривател с български корен Джон Атанасов, поставил основите на компютърната ера, се дават на ученик и на автор на приложни разработки, добавя БГНЕС.

Грамота получи Кузман Ганчев, който има над 22 публикации в чуждестранни списания, а сега работи в Google. Дейността му е в областта на лингвистичното моделиране.
За значими приложни постижения е отличен и Петър Георгиев, който е работил върху повече от 22 изследователски проекта, включително и за правителството.

Грамота „Джон Атанасов” за ученици получи Антон Атанасов от Природо-математическата гимназия в Хасково. Той е активен участник в олимпиади - досега е участвал в 24.

"Сега, в условията на криза, се оголи дефицитът от ценности, образци на подражание, каза президентът по време на церемонията. Не са толкова много успелите млади хора у нас, обиколили света, специализирали в престижни учебни заведения и защитили името и авторитета на България", заяви Георги Първанов.
Според него в условията на криза, не само не трябва да бъдат порязвани възможностите за наука, а напротив да се увеличават. Държавният глава призова институциите да застанат с политиката си, с финансовата си подкрепа зад интелектуалната сила и зад българските таланти. Той се застъпи за издигане на масовото образование в страната.

"За да може да се лобира за пари, първо трябва да се покаже нещо, тоест нашите научни организации трябва да докажат необходимото ниво и тогава да настояват за по-добро финансиране", бе категоричен носителят на голямата награда Петър Попов.