Хранителен магазин с десетки клиенти в Нови пазар е пред затваряне заради това, че продава свинско месо и алкохол близо до джамия. Търговският обект се намира на терен, собственост на мюфтийството. Местни жители се обявиха в защита на магазина.

Собственик на търговския обект е Анка Тодорова. Пред bTV тя разказа, че е получила терена от община Нови пазар преди 27 г. и плаща наем. Поискала да го купи преди години, но кметът ѝ казал, че не може да ѝ го продаде, защото е отреден за зелени площи. След време обаче общината продава голям парцел, в който е и магазина на Тодорова, на мюфтийството.

Жената преподписва договор с мюфтийството, признава, че не го е прочело внимателно. Оказва се, че в т. 10 пише, че няма право да продава свинско и алкохол. Тя спира продажбата на алкохол, но не може да си позволи да спре месото и колбасите от свинско.

В началото на тази година получава нотариална покана да освободи терена.

От мюфтийството в Шумен признават, че причината да поискат затваряне на магазина, е продажбата на алкохол и свинско, които са забранени по канон за мюсюлманите.

В Нови пазар е открита подписка в защита на магазина на Анка Тодорова, вече са събрани над 600 подписа. Местните жители настояват общината да се намеси в нейна защита.