Днес към колегите си ще се присъединят спасителни екипи от Монтана и София, съобщиха за БНР от служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Осем души с обучено куче от Планинската спасителна служба също са на мястото на инцидента. В операцията участват над 20 служители на полицията и пожарната. Свлачището се намира в района на Скалните манастири. Срутило се е голямо количество скална маса (около 200 куб.м) с ширина около 20 метра.

Хората бяха затрупани  вчера по обед, докато се разхождали по екопътеката край село Летница. Сигналът за свлачището е подаден в 12.12 ч. на телефон 112. Пострадалите са две жени и един мъж - англичанин, докато са били на мост.

Едната от жените на 42 години от Плевен е успяла да се измъкне от свлачището и е подала сигнала. Тя е настанена в ловешката болница без опасност за живота. От лечебното заведение съобщиха, че жената е със счупен шиен прешлен и е контактна.

Установена е самоличността на затрупаните от свлачището. Това са 56-годишен мъж от Англия и 45-годишна българка с двойно гражданство. И двамата живеят в Лондон.

Спасителните екипи все още не са локализирали мястото, където се намират пострадалите и не е ясно дали те са оцелели.

Днес тук на място пристигнаха близките на затрупаната 45-годишна Катя Павлова. На мястото беше и нейният мъж Антъни Матю, който не пожела да застане пред камера, но поиска да уточни, че затрупаният британец със съпругата му се казва Иън Джонсън и е приятел на семейството.

Катя се била прибрала от Лондон в България за една седмица на почивка.

Операцията по издирването напредва бавно, защото мястото не е достъпно за техника и разчистването на камъните става на ръка.  Според кмета на община Летница Красимир Джонев, който беше на мястото на инцидента, районът е много труднодостъпен и до там е изключено да се стигне с автоматизирана или летателна техника.

Красимир Джонев допълни, че една от двете скали, които са останали след спасителните дейности, които са се извършвали тази нощ, е голяма, колкото два камиона, спрели един до друг.

Според него, ще бъде необходимо или рязане, или разбиване чрез взривяване, но това ще бъде уточнено по-късно, когато пристигнат спасителните екипи.

Кметът на Летница изтъкна, че шансовете, двамата затрупани да са оцелели, са минимални.

Природният парк "Маарата", където стана инцидентът, е общинска собственост, една от най-големите каскади от водопади, не само в България, но и на Балканския полуостров.

Хидрогеологията на терена е много сложна, но не може да се каже, че районът е опасен.

По обяд на мястото на инцидента пристигнаха допълнителни планински спасители, екипи от София и Монтана със специализирано оборудване, както и полицейско куче от Троян.

По думите на областния управител на Ловеч Георги Терзийски работата по разбиването на скалите е бавна, тъй като районът е карстов и труднодостъпен.

„Основна причина за инцидента е активирало се свлачище. Кметът на Община Летница обаче твърди, че проверки на скалите са правени редовно, а вчерашния случай е нямало как да бъде предвиден”, коментира Терзийски. 

Въпреки това местните жители на село Крушуна разказват, че преди 4 години паркът е можел да вземе първите си жертви.

По случая вече е образувано досъдебно производство.

Очаква се след края на спасителната операция да бъдат назначени и технически експертизи.

Една от двете големи скали вече е отместена, а екипите започват да копаят във водата.

Преустановява се за тази вечер спасителната операция по изваждането на двамата затрупани туристи от срутилите се тонове скална маса в района на Крушунските водопади, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Работата на спасителите ще продължи утре сутринта, очаква се да бъде докарана военна техника.

Районът ще се охранява през цялата нощ.

Повече от 30 часа продължи разчистването и издирването на туристите.