Задържаха телефонен измамник в Бургас, измъкнал над 10 хил. лева от възрастна жена. В ареста е прибран 47-годишен криминално проявен и осъждан мъж, взел в края на миналата година паричната сума от 10 480 лв., собственост на 69-годишна жена от областния град, съобщиха от полицията в Бургас.

Тя е измамена по класическата схема "оказване на съдействие на полицейските служители за задържането на телефонни измамници". Установено е, че около 15:00 часа на 4 ноември 2020 година, жената получила телефонно обаждане от мъж, представил се за "прокурор Лазаров".

Непознатият я въвел в заблуждение, като обяснил, че се провежда специализирана полицейска операция за задържането на телефонни измамници и пенсионерката без притеснения трябва да предостави парични средства, с които да примами престъпниците, за да бъдат задържани от служителите на реда.

Жената събрала сумата от 10 480 лева, поставила я в найлонова торбичка, която занесла и скрила под пейка срещу магазин "Билла" в к-с "Меден Рудник".

Малко по-късно тя констатирала, че е измамена и алармирала полицейските служители от Четвърто Районно управление-Бургас.

Веднага са проведени действия по разследване на случая, а служителите от отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР-Бургас установили самоличността на мъжа, взел парите - 47-годишен криминално проявен и осъждан мъж, който е задържан за срок до 24 часа.

Той направил пълни самопризнания по случая и подробно описал начина и механизма на извършеното деяние. Съвместно със служители от Четвърто Районно управление-Бургас, е извършено претърсване в дома на 47-годишния мъж, където е открита близо половината от взетата от пенсионерката парична сума. Работата по случая продължава.