Забранява се на хората до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 08.30 до 10.30 ч. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 00.00 часа тази вечер, тоест 21 март с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на България:

Преустановяват се посещенията на паркове, детски и спортни площадки. Ще има възможност за разходка на домашни любимци на определените за целта места, но без струпване на хора, каза здравният министър.

Органите на МВР ще организират КПП-та около областните центрове, като ще се проверява целта на пътуване. Ще минават само хора с неотложно пътуване, за отиване на работа, със здравословни проблеми пътува към вкъщи или към постоянния адрес. Тези цели ще се удостоверяват със служебна бележка, медицински документи или лична карта, каза още Ананиев.

Тези мерки се въвеждат за няколко дни. Ако няма резултат, всички които напускат дома си ще имат задължение да декларират за своята отговорност, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов препоръча до два дни всеки, който работи в друг град, да се снабди с бележка от работодателя, за да бъде пропускан през изградените пунктове на всеки град.

Тези рестрикции се налагат, за да се ограничи безцелното пътуване и да се намали бързината на разпространение на коронавируса, каза Маринов.

В отговор на въпрос началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че решение за затваряне на църквите може да бъде взето само от Светия Синод.

В отговор на друг въпрос той заяви, че учението по претрансформиране на големи закрити площи във временни стационари, което още продължава, е било с добри резултати. Целта е там да не се прави активно лечение на заразени, а за карантинирани болни, каза той. Резултатът е много добър, само за един ден успя да се мобилизира потенциала, който има армията, и да разпъне 500 легла в зала "Арена Армеец" в София, като в столицата има още четири зали с такава площ, допълни той и изтъкна, че и в други големи градове в страната има подобни зали.

Попитан дали затягането на мерките е заради това, че те не се сработили, Мутафчийски каза, че не би казал, че не са сработили, но подчерта, че всички мерки са насочени към опазване на здравето на възрастните, за което обаче няма достатъчно разбиране. Явно вербалното послание не е достатъчно, допълни той.