МВР Пловдив съобщи, че сигнал за инцидента е подаден в 11.30 часа на тел. 112.
Загиналият е американски гражданин. Двама от ранените също са чужденци - един американски гражданин и един канадски. Останалите двама пострадали са преводачът и друг български гражданин - шофьорът на групата.

Инцидентът е станал при планови експериментални стрелби с гранатомет, провеждани от частна фирма.

Всички ранени са настанени в Университетска болница в Пловдив.
 
Американският гражданин на около 40 години е с опасност за живота. Той е с липсваща дясна длан, множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка, съобщиха от болницата, цитирани и от "Фокус".

Другите трима – двама българи и канадец, на 35 години, са без опасност за живота. Те се намират в Спешното отделение. Канадецът е с нараняване на дясно рамо и дясно ходило. Българите са с множество разкъсвания – единият на двете колена, а другият – на двете ръце, главата и дясното рамо.

По-рано д-р Христо Пенев, началник в МБАЛ в Карлово, където първоначално бяха настанени някои от ранените, каза, че при инцидента става въпрос за избухнал гранатомет по време на изпитание.

Окръжната прокуратура в Пловдив поема разследването за взрива край с. Анево, информираха от прокуратурата. Образувано е досъдебно производство.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е изпратен и дежурен мобилен екип от Националното следствие.

Лукарски: Общото с ВМЗ е само полигонът

„Полигонът се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки, от фирма „Алгънс”, каза за "Фокус" министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Боеприпасът, който се е взривил и е причинил инцидента е бил некачествен и е собственост на фирмата. Той е произведен през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата, обясни Лукарски. Той подчерта, че причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми.

„Инструкторът, който е бил там и е леко ранен по договор е човек от частна фирма “Arcos”. Единственото общо, което има ВМЗ-Сопот с този случай е полигонът, на който се провеждат ученията”, отбеляза министърът на икономиката.

АНКЕТА: Защо живеем от взрив до взрив?