"Вече е факт още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок" - това обяви премиерът Николай Денков в свое изявление. 

Малко преди това стана ясно, че МЕУ, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) са изпратили на ЦИК документа за удостоверяване на съответствието на техническите устройства за машинно гласуване за балотажа. 

В документа фигурира подписът на министъра на електронното управление Александър Йоловски, както постанови Върховният административен съд в понеделник.

От МЕУ отбелязват, че екипите на трите институции са работили интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

"Благодарение на създадената от МЕУ оперативна организация и с активното съдействие на БИМ и БИС процедурата завърши своевременно и в рамките на днешния ден", казаха от ведомството за приключването на необходимите дейности и проверки по удостоверяването на машините. Публикуваха и решението за удостоверяване на машините, както и доклада. 

"Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур. На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите", посочи в изявлението си Денков. 

"Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур. Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това".

"Повече от половината от всички сигнали - 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече се разследват. Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя", добавя той.

Премиерът коментира, че е подсигурено засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. "Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове", обяснява министър-председателят.

"Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място е решено от жителите му, а не от изборни манипулации", посочи Николай Денков.