С втори кран, поставен на плаваща платформа, ще се прехвърлят товарите от блокирания кораб Vera SU на баржа и ще се извозват.

Технически е обезпечена операцията по освобождаването на заседналия товарен кораб "Vera Su", съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

В изпълнение на заповед на служебния министър на транспорта Христо Алексиев, логистичният план е в действие и се изпълнява стриктно. Укрепен е заседналият товарен кораб с доставените тази сутрин резервни котви. Целта е да бъде избегнато евентуално разместване на плавателния съд при влошаване на метеорологичната обстановка.

Извършен е водолазен оглед на целия скалист район за прецизирането и поставянето на котвите и техниката. Направен е и втори допълнителен оглед, при който е определена и означена безопасна полоса за позициониране на 100-тонния плаващ кран. В момента кранът, заедно с обезопасяващ влекач, подминава нос Калиакра и се очаква към 17.00 часа да бъде в местността "Яйлата".

На палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост тон всяка. Продукцията ще бъде извозена и складирана на Пристанище "Варна" до пълното възстановяване от корабособственика на направените от държавата разходи.

Снимка: BulFoto

В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват. При достатъчното облекчаване на товара от заседналия кораб, ще се създаде възможност за свалянето на плавателния съд от скалите с два влекача.

Ежедневно се правят проби на водата в района на местността Яйлата, които към днешна дата не показват замърсяване.

Търговският кораб "Vera Su" заседна на 20 септември край бреговете Яйлата, до каварненското село Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Екипажът не е пострадал при инцидента.

Vera SU беше допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

Там пристигна катерът "Спасител 1", предаде "Булфото". Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара на Vera SU и опит за изтеглянето на кораба, да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Със заповед на транспортния министър Христо Алексиев, вчера следобед, беше обявено държавата да започне незабавни действия по освобождаването натоварения с азотен тор кораб.

Снимка: BulFoto

В заповедта на транспортния министър е заложено разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и кораба и товара да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

Снимка: BulFoto

Времето за разтоварване на Vera SU изтича, защото от вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна.

Вижте всички снимки >>