Укрепиха заседналия кораб "Вера Су" с допълнителни котви. 9-членният екипаж е на борда на плавателния съд, тъй като корабособственикът не е дал съгласие за евакуацията на моряците, предаде кореспондент на БНТ.

Рано тази сутрин започна акция по допълнително укрепване на кораба. Беше извършен и водолазен оглед на пробойната, която се е отворила при блъскането на кораба в скалите. Освен това беше огледано и морското дъно.

Екипажът засега отказва да напусне плавателния съд, като в случай на евакуация тя ще бъде извършена или по вода с катери, или по суша със специална мрежа, опъната от носа на кораба до една от близките скали.

Все още не са извършени разпити от страна на прокуратурата на част от екипажа. Трябва да бъдат разпитани хората, които в часа на сблъсъка са били на вахта на кораба.

От Европейската агенция по морска сигурност изпращат три специални баржи, на които да бъде претоварен азотният тор от "Вера Су". Част от този товар обаче ще бъде претоварен със специална помпа, която ще го изсмуче, защото е намокрен от влязлата морска вода на борда. Очаква се баржите да пристигнат край "Яйлата" най-рано утре.