Малко преди 10 часа тази сутрин земеделците започнаха обявените преди ден ефективни протести. Над 80 основни пътни артерии в цялата страна бяха  блокирани от тежка техника в продължение на два часа, след като земеделците отхвърлиха предложението на правителството за финансова помощ за доказалите, че са били на загуба през 2023 г. Протестиращите се заканиха, че точките, на които ще събират земеделска техника, ще се увеличава с всеки изминал ден и час. Междувременно в Народното събрание заседава Комисията по земеделие, на която и днес се обсъждат проблемите в сектора.  

Снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК >>> 

"Няма да се съгласим с предложената от Министерски съвет методика за подпомагане. Тя не е приемлива за нито един производител в България", заяви пред БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов

"Годишното приключване започва след първи март. Гоним експедитивност и подпомагане в момента, а не напред във времето. Второ - целим подпомагане на всички стопани, които са реални производители, а тук има голяма опасност да се подпомогнат такива, които са в сивия сектор". Според Проданов, тази методика е измислена с цел забавяне на подпомагането. 

Той коментира думите на премиера Николай Денков, който вчера каза, че за 2023 г. зърнопроизводителите са отчели декларирана печалба от 3 милиарда лева. 

"Няма как за 2023 г. да сме отчели печалба. Данъчното приключване въобще не е започнало. Започва от 1 март. При нас цифрите показват големи загуби, дори по-големи от това, което Министерството на земеделието отчита. Загуби със сигурност ще има. Данъчната загуба в земеделието е изключително абстрактно понятие, защото стопанската и финансовата година не са едно и също нещо". 

Зърнопроизводителите настояват да има подпомагане на всички, защото всеки един от тях е на загуба, обясни още Проданов.

По думите на Костадин Костадинов от Българската аграрна камара, една от протестиращите браншови организации на земеделци, протестите ще се разширяват през следващите дни, а следващата седмица могат да стигнат и до София. "Следващата седмица всички тези точки, които ги виждате, ще бъде пълно блокиране на страната. Всичко това ще тръгне за София", каза той пред общественото радио. По думите му засега няма "сигнали от властта" по основните искания на земеделците - изплащане на т.нар. украинска помощ за най-засегнатите сектори, подпомагане извън сегашната методика, основана на данъчните декларации.

А как протекоха протестите в страната днес?

Над два часа продължиха блокадите с трактори по ключови пътни артерии в страната, което изнерви стотици шофьори. Земеделците заплашиха с блокади и през следващите дни. 

От МВР обявиха, че са позиционирани полицейски патрули на предварително обявените точки, на които ще има струпване на селскостопанска техника с готовност за оказване обходни маршрути. От ведомството на Калин Стоянов призоваха шофьорите за "търпение, толерантност и съобразявате с полицейските разпореждания".

Протестът на земеделските производители блокира пътя към "Дунав мост 2" при Видин

Снимка: БТА

Русе

Земеделските производители блокираха движението в района на граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" при Русе. Протестиращите шестват със земеделски машини.  Милен Коев, председател на районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", заяви че причината за недоволството е предложението на държавата, което според тях е незадоволително и неприемливо.

Основният проблем е методиката, с която иска да се подпомагат секторите, обясни той. Например в сектор зърнопроизводство производителите нямат никаква физическа възможност да си подготвят данъчните декларации до края на този месец.

Отделно, една финансова година при нас застъпва две стопански години. Почти никога данъчната декларация не е реален измерител на производството за конкретната финансова година, посочи Коев.

Блокадата при "Дунав мост" при Русе

Снимка: БТА

Йордан Тодоров, председател на кооперацията в село Бръшлен, коментира че проблемите в сектора са много. "Не мислим, че нещо ще се промени, защото сме лъгани много пъти. Няма изкупуване на продукция, а ако има - то е под нашата себестойност", отбеляза той. Тодоров даде пример, че добивът от декар царевица миналата година е бил към 150 кг, а при нормални години е бил над 800 кг.

В Русенско протести има на още две места на пътя Русе-Бяла. Милен Коев заяви, че протестът днес ще продължи до 12 ч. Протестите на зърнопроизводителите са безсрочни.

Видин

Протестът на земеделските производители блокира и пътя към "Дунав мост 2" при Видин. Трактори и земеделска техника блокираха околовръстния път на Видин като са затворени и двете платна към и от граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост 2" при Видин - Калафат. Движението за товарни автомобили към Румъния бе спряно.

В Монтана блокираха движението по международен път Е-79 и този за Лом и Козлодуй. Над 100 трактори блокираха пътя за Лом, на разклона за Бойчиновци и Козлодуй. В района на село Горна Вереница те преградиха пътя за "Дунав мост - 2" при Видин.

Десетки зърнопроизводители от Силистренско се включиха в протестите на колегите си от страната. Те се движат с тежка техника от пътните отсечки Тутракан - Нова Черна и Ситово - Нова Попина. Блокади има и в районите на Велико Търново.

Производители от Ловешка област блокираха главните пътища София - Варна и София - Русе при пътни възли "Абланица" и "Боаза" и край Луковит.

Стара Загора

Движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала "Тракия", беше затворено от 10:00 часа в района на Птицекомбината. Причината е, че пътят беше блокиран от тежка техника от протеста на зърнопроизводителите.

Блокадата при Стара Загора

Снимка: БТА

Сливен

Общо 30 селскостопански машини блокираха в 10 часа днес пътен възел (ПВ) "Петолъчката" край Сливен. По информация на Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители "Хаджи Димитър" в Сливен със земеделска техника днес ще бъдат блокирани още две възлови точки в Сливенски регион - подстъпите към автомагистрала (АМ) "Тракия" след село Крушаре, както и подстъпите при селата Кабиле и Желю войвода.  Пътищата ще останат затворени до 12:00 часа днес, а с всеки следващ ден, времето за протест ще се увеличава с един час. "Подготвили сме машини, които няма да ползваме в пролетната кампания, така че всеки ден, колкото се наложи, те ще са там", посочи Радев.

Земеделци затвориха със селскостопански машини пътя Ямбол - Сливен, в района на пътния възел за автомагистрала "Тракия" до село Хаджидимитрово, видя репортер на БТА. Блокадата ще остане до 12:00 часа, обявиха протестиращите фермери от Ямболско и Сливенско.

Варна

Във Варненска област земеделците правят блокади на четири места поне за два часа. Техниката ще бъде разположена в районите на път III-208 Провадия-Дългопол, на разклона с. Градинарово, на път III-208 Провадия-Айтос, в района на местност "Чудните скали", на път I-9 Варна-Бургас, до бензиностанцията на с. Рудник, и на същият път в местността "Харамията", до разклона за селата Аврен и Бенковски.  От полицията уточняват, че за тях са подадени уведомления до съответните общини и до Агенция "Пътна инфраструктура".

Бургас

В Бургас точките със струпване на селскостопанска техника на пътища бяха при отсечките: Камено - Българово; Бургас - Айтос в района на "Големият Бекир"; Сунгурларе - Карнобат; Обзор - Варна.

Ключови пътища бяха блокирани и от протеста на земеделците в община Плевен

Снимка: Булфото

Перник

Работещи в секторите животновъдство, растениевъдство и зърнопроизводство от общините Перник, Брезник и Радомир, излязоха заедно на протест.

Снимка: БТА

Те заявиха, че недоволството им не е свързано с пари, а с прекалените "зелени" регулации, налагани от Брюксел и липсата на държавна политика, насочена в подкрепа на сектора. На пътния възел "Драгичево" край АМ "Струма" трактори и тежка земеделска техника се движеха в кръговото кръстовище.

Снимка: БТА

Пловдив 

Трактор с плакат "На маймуни ни направихте" поведе протеста на фермерите от Пловдивско край село Труд. Те са категорични, че няма да отстъпят.

 

Протестът на земеделските производители блокира пътя към "Дунав мост 2" при Видин

Снимка: БТА

Малко повече от час продължи блокадата на кръговото кръстовище при село Труд

Колоната от трактори потегли към Пловдив, където шествието ще стигне до бул. "Дунав" и оттам ще се върне обратно. Има огромни колони от автомобили и в двете посоки на пътя между Пловдив и Карлово.

Протестът на земеделските производители блокира пътя към "Дунав мост 2" при Видин

Снимка: БТА

Хасково

Земеделци блокираха пътния възел северно от Хасково, който е пресечна точка на пътищата Русе - Маказа и Пловдив - Свиленград. Около 200 селскостопански машини спряха трафика по данни на председателя на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Полицията пренасочваше движението по обходни маршрути.  Към недоволните фермери от региона се присъединиха и техни колеги от Кърджалийско. Фалитите на малки производители като мен вече се виждат, каза зърнопроизводителят от Хасково Димитър Кирчев. Не ни остава друго, освен да протестираме. Това, което правителството предлага, е подигравка, смята той. На въпрос Кирчев отговори, че ще подаде декларация, с която да удостовери загубите си.

И зърнопроизводителите в Хасковско затвориха пътища

Снимка: БТА

По негови думи, на този етап оставка на земеделския министър не е на дневен ред. "По-важното са не парите, а регулацията на сектора", каза и председателят на Сдружението на зърнопроизводителите Станислав Стоянов. Той поясни, че протестът всеки ден ще се разраства - с по един час повече от днешните два часа всеки следващ ден, а точките на пътните блокади ще се увеличават.

В Пазарджик над 50 трактора блокират "детелината" край село Гелеменово, но не и движението към автомагистрала "Тракия".

Зърнопроизводители изкараха трактори на протест в село Карапелит, което е една от трите точки на протест в добричко.

Зърнопроизводители изкараха трактори на протест в село Карапелит

Снимка: БТА

Полицията промени предварително обявеното място за протест на Кюстендилските земеделски производители - от изхода на село Жиленци по международиня път за граничния пункт Гюешево- Северан Македония на разклона за село Слощица на пътя Кюстендил-Дупница.

Десетки машини се събират от рано сутринта в град Мизия, което стана причина за затруднено придвижване по пътя от Враца. Земеделските стопани се канят да блокират и движението за ферибота Оряхово - Бекет.

Земеделски производители от област Разград на път за изхода на село Гецово

Снимка: БТА

Земеделски производители от област Търговище блокираха главния път София - Варна край бензиностанции на входа на областния град

Протестът в област Разград започна още преди 9 часа сутринта, когато земеделците започнаха да пристигат със селскостопанските си машини на планирания протест на пътя Разград - Русе край село Гецово и разклона за село Балкански. По време на блокадата ще има обходни маршрути, по които полицейските екипи ще насочват трафика. Тежкотоварните автомобили, идващи от Варна, ще се отбиват от разклона за село Стражец и по второкласния път Търговище - Разград, а движещите се в обратната посока ще минават през село Балкански. Леките автомобили ще пътуват през село Гецово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Около 60 земеделски машини блокираха пътен възел "Петолъчката“, подстъпите към магистрала "Тракия" след с. Крушаре и подстъпите при с. Кабиле и Желю войвода

Снимка: БТА

Хронология на днешния протест

Протестите започнаха още вчера като над 20 аграрни сдружения поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред ресорното министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, но до конкретен резултат - не се стигна. 

На срещата със земеделски производители вчера кабинетът предложи схеми за подпомагането им. Обещани бяха 150 милиона лева за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци. Предвидено бе и зърнопроизводителите да получат помощ само ако докажат пред данъчните, че са работили на загуба през миналата година, но предложенията бяха отхвърлени от браншовите организации, тъй като не удовлетворявали исканията им.

Премиерът Николай Денков отговори, че искането за оставка е политическо и че зърнопроизводителите основания за протести нямат. Той допусна и че не е случайно, че протестите се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета.