Васил Терзиев днес изрази три свои опасения във връзка с възстановяването на мемориала. Първото, по думите му, е "какво и как може да се направи, за да не отблъскваме, а по-скоро да въвличаме в тези процеси съсловните организации и отношението ни към тях да бъде като към партньори, а не като към една досадна страна, която пречи да се реализира даден проект". Според кмета всякакви разделителни линии по-скоро пречат да се случват добри неща за града.

"Дали е "Патриарха", дали е паметникът, всеки път, когато не зачитаме и не слушаме внимателно определена страна, която не е съгласна с даден проект, и се прави нещо, въпреки техните обосновани възражения, резултатите не са много добри", заяви Терзиев. Според него и този проект, с начина, по който е започнат и е движен, ще страда от дефицити. Идеята е да започнем да се учим от грешките, които правим, каза столичният кмет.

Второто опасение, което Терзиев изрази, е в проекта за паметника да няма разминаване за броя на загиналите. "Доколкото чух от историци са установени 4100 загинали", каза кметът и добави, че е също така е чул, че ще бъдат изписани имената на около 3000 загинали. Тоест на 1000 човека имената им може би няма да бъдат на тези стени, посочи Терзиев. Той изрази надежда въпросът да бъде изяснен и консултиран с историците, защото, по неговите думи, когато говорим за родова памет и възстановяване на историческата справедливост, всеки човешки живот, който е даден, е важен.

Третият проблем, който кметът Терзиев коментира, е дали са конструктивно издържани архитектурните предложения на проекта. "Ако има силен вятър или земетресение, дали тези стени биха били достатъчно устойчиви да не претърпят конструктивни промени и да не паднат", попита кметът. Това е отново мнение на експерти, не съм експерт, но го повдигам като нещо, което според мен е важно, тъй като опира до сигурността на хората, добави Терзиев.

БТА припомня, че в конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио "Гебуплан" ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.