Желанието ми е максимално бързо да бъде реализиран Войнишкият паметник, каза кметът на София Васил Терзиев по време на изслушване на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС), относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

Терзиев посочи, че за него реализирането на паметника е много важно и изрази надежда общинските съветници да не го политизират. Кметът каза още, че водейки се от желанието му за възстановяването на паметника и преглеждайки дългата му история до днес, е очевидно, че отново не вървим в правилната посока.

Терзиев посочи, че Столична община трябва да получи положително становище от Министерството на културата. Друг проблем е, че реализирането на паметника в пространството на НДК трябва да получи широк консенсус от гражданите, защото това е градска среда, добави Терзиев. По думите му не са направени достатъчно обсъждания по темата, за да се върви в правилната посока.

Терзиев каза, че не е експерт, за да изкаже мнение за това как да изглежда паметникът, нито пък за това къде да бъде поставен. "Имам мнение, но то не може да бъде водещо в дискусия", добави кметът. Той изрази надежда за конструктивна дискусия по време на съвместното извънредно заседание на комисиите.