Това е едно от разкритията, до които са стигнали службите за сигурност при разследването на бомбената атака от 18 юли 2012 г., пише "24 часа".

В атентата загинаха един българин и петима израелци.

Арабинът с австралийски паспорт не е бил в директна комуникация с извършителя на атентата, но е бил засечен по същото време у нас, като има косвени доказателства, че двамата са свързани. След като самоличността на помагача била установена, името му е било дадено за издирване и са били информирани австралийските власти. От ASIO - австралийската национална служба за сигурност в Канбера, обаче отговорили, че заподозреният не се намира на територията на Австралия.

За други двама от помагачите в терористичния акт има информация, че са с канадски паспорти. Тази следа все още не е потвърдена на 100%, но разследващите стигнали до нея заради френскоезичната връзка в атентата.

"Има сериозен напредък при разследването на атентата в Бургас", заяви пред журналисти в Белово министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, но отказа да коментира дали има замесени лица с двойно гражданство, докато не мине заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде "Фокус".
"Там ще бъде включено като точка разглеждането на какъв етап е разследването и какви са конкретните факти, установени дотук. Преди да бъдат запознати депутатите от парламентарните групи и президента, мога да кажа само, че се движим в правилната посока", добави Цветанов.

Неотдавна израелски медии съобщиха за доклад от българското разследване, според който виновна за атентата е шиитската групировка "Хизбула". Българските власти обаче отрекоха да има такъв доклад

В началото на януари следователка разкри, че вече е установена самоличността на единия от съучастниците на атентатора, изготвен е бил нов портрет на терориста и са събрани данни за четвърти замесен човек. Дни по-късно тази следователка бе отстранена от разследването. Вътрешният министър се възмути, че "човек от системата може да прави подобни изказвания".