Външният министър Николай Младенов се срещна вчера с президента Шимон Перес, с премиера Бенямин Нетаняху и със съветника по въпросите на националната сигурност Яков Амидрор. Според израелската телевизия Канал 2 министърът им занесъл доклад, който хвърля вината за терористичния акт в Бургас върху ливанската шиитска групировка "Хизбула".

"Има голямо напредване в разследването, никой не е упълномощен от мен или никой по тази тема не е разговарял от правителството", заяви Борисов от Виена, където е на посещение, предаде БНР.
"Имаме доста време още да поработим. Имат голям напредък, повтарям. Официални тези или коментари ще бъдат направени, когато са безспорни доказателствата. Колко пъти да ви го кажа? Няма да коментирам какво са казали медиите. Това си е тяхна отговорност", добави Борисов.

Според него израелската телевизия е друга отговорност - те били в избори сега и можели да си коментират каквото си искат.
"И ние като го повтаряме сега, ставаме част от даден план или сценарий. Защо да си го причиняваме като държава?", попита премиерът.

По-рано днес парламентът отхвърли предложение да бъде изслушан външният министър Николай Младенов заради съобщенията за доклада.
Говорителят на МВнР Весела Чернева обаче отрече изобщо да е предаван подобен доклад, тъй като разследването още не е приключило. По думите й всякакви такива информации са спекулация.

Предложението за изслушване на Младенов в пленарна зала бе на депутата от ПГ на „Атака” Венцислав Лаков.
„Твърди се, че България е посочила като виновна организацията „Хизбула”. Това създава много опасна ситуация за българските интереси. От името на партия „Атака” предлагаме да изслушаме незабавно Николай Младенов, да каже какво е казал, кой му е дал мандат да говори това”, заяви Лаков.

Предложението не беше прието. Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов обаче поиска прегласуване с мотива, че това е въпрос с изключително значение за националната сигурност.
"Не трябва да се спестява истината. Българските органи имат ли неопровержими доказателства за тези твърдения на външния министър?”, попита той.

„Ще има отговори на подобна позиция на българския външен министър и те трябва много рано да получат своите контраотговори. Народното събрание трябва да поиска да получи тези доказателства, за да може да защитаваме национална политика в името на сигурността на страната”, добави Костов.

При повторно гласуване обаче предложението отново не беше прието.

"Нападение на Ислямската република (Иран - б.р.) над Израел, ще означава атака срещу България", заявил междувременно Николай Младенов при посещението си в Йерусалим, цитиран от "Аруц Шева", на който се позова БГНЕС.
Той обяснил, че пътувал до страната, за да "помогне на Иран и да спре ядреното въоръжаване без война".
"Нашето приятелство с вас е здраво и силно", категоричен бил Младенов, докато оглеждал Стената на плача в свещения както за християни, така и за мюсюлмани и евреи град.
"Аруц Шева" отбелязва още, че министърът бил впечатлен от молитвата на светото място и от процъфтяващата еврейска общност в страната.