Елена, Ванин и Виктор са студенти в различни държави - САЩ, Англия и България, но и тримата са обединени от идеята да покажат на сънародниците си, че надежда в България все още има, а страната ни може би не е толкова лошо място за живот.

За целта те ще обиколят над 100 населени места, където ще говорят с обикновените хора, останали незабелязани от медиите. Именно там, те смятат, че ще открият примерите, които да покажат, че надежда в България все още има.

Проектът на студентите ще има и опознавателен характер, като те ще се запознаят със състоянието на здравеопазването, инфраструктурата и промишлеността в много малки градчета. Както може да се предполага, то не е на особено високо ниво, заради което и множество млади хора напускат провинцията - липсата на перспектива, качествено образование и здравеопазване са сериозна пречка за развитието в не малка част от България.

Въпреки това, екипът от "Околобългарско" е на мнение, че навсякъде в България има честни и съвестни хора, които правят ежедневието ни една идея по-добро. Това е и примерът, който студентите ще потърсят и ще покажат в документалния филм, който подготвят и който ще представят след края на пътешествието си.