Обучението на летателен състав за бъдещия многоцелеви изтребител започна във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) "Георги Бенковски", съобщиха от Министерството на отбраната.

Днес бе дадено началото на курса по приучване и първоначално обучение на самолет L-39 ZA на летателен състав, определен за обучение в САЩ на самолет F-16.

В програмата за обучение са включени пилоти от състава на ВВУБ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, 3-та авиобаза "Граф Игнатиево" и Базата за предно разполагане - Безмер. Тяхното теоретично и практическо обучение ще се състои изцяло във ВВУБ "Георги Бенковски" с използване на натрупания опит от направените през 2014 и 2016 година курсове за интензивна летателна подготовка.

В продължение на един месец пилотите ще преминат през теоретично обучение и след полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата, отбелязват от министерството.

Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев, заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Под негово ръководство инструкторите майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов ще извършат летателното обучение на самолет L-39 ZA. След успешното завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия изтребител F-16.

Началото на курса бе дадено с церемония, в която участваха командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВВУБ "Георги Бенковски" полковник Петър Банков, командно-инструкторският, авиационният инженерно-технически и осигуряващ състав на авиобазата.

Летателното обучение ще се извърши на самолет L-39 ZA

Снимка: МО

"Предстои ви да преминете през сложни подготовки, да научите още много от вашите инструктори. Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение. Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност." Това каза генерал-майор Цанко Стойков в обръщението си към пилотите, цитиран в съобщението.