"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища" - това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с извънредния и пълномощен посланик на САЩ у нас Херо Мустафа, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерът я поздрави за назначаването й в София и изрази увереност, че дипломатическите отношения между България и САЩ ще продължат да се развиват възходящо. Той отбеляза отличното взаимодействие, което страните ни имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО.

Снимка: Министерски съвет

Борисов посочи, че както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдава високо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана. И подчерта, че България на практика е постигнала тази евроатлантическа цел с договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

Премиерът акцентира върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура. Според него от особено значение е сътрудничеството между България и САЩ за развитието на контактите между хората. По думите му сериозен принос в тази посока имат различни програми и инициативи, насочени към разширяване на обмена сред студенти, учени и представители на бизнеса.

Като позитивна тенденция Борисов отбеляза също, че през последните няколко години има тенденция на устойчиво нарастване на броя на американските туристи в България.

В рамките на разговора той беше запознат с основните приоритети на посолството на САЩ и посланик Херо Мустафа, уточниха от правителствения пресцентър, без да съобщят какво точно е казала тя.

Херо Мустафа е родена през 1973 година в иракския град Ербил. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 година семейството й получава право на убежище в САЩ и се установява в Северна Дакота.

Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори девет езика, включително арабски, турски, гръцки, руски, хинди и фарси.

Във Вашингтон Мустафа е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент. Също така е заемала и поста директор в Съвета за национална сигурност. Първото й назначение като американски дипломат е през 1999 година в американското посолство в Атина.