"Нашите самолети са скъпи, но това е една отлична инвестиция, защото изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", заяви Ранди Хауърд, директор за бизнес развитие на "Локхийд Мартин" по време на среща на членове на Американската търговска камара в България с правителството.

Той напомни, че това е основната летателна машина на въоръжение в НАТО и благодари на премиера Бойко Борисов за, по думите му, смелото му лидерство. Знам, че решението не дойде лесно, допълни Хауърд.

Временно управляващият посолството на САЩ Джъстин Фридман също благодари на Бойко Борисов за геостратегическото, по думите му, решение за покупка на американските самолети F-16. По думите му тази сделка ще помогне на страна ни по-добре да защитава своето небе, а и морските територии, ще бъдат създадени работни места. Дипломатът напомни, че стойността на двустранната търговия е над 2 млрд. долара, над 30 000 работни места са създадени с помощта на американските инвестиции.

Заедно с училището в Долна Митрополия ще бъде разработена специална програма за обучение на пилоти и на персонала, който поддържа самолетите, напомни Ранди Хауърд и допълни, че ще има и подкрепа при необходимост от ремонт или друго техническо съдействие.

Когато доставим изтребителите и последното поколение радари, отбраната на страната ще бъде от последното поколение и ще отговаря на най-новите технически изисквания, каза още той.

Ранди Хауърд изтъкна, че в процеса по сделката е било работено в сътрудничество с правителството на САЩ, използвани са били професионалисти с много опит, за да бъде сигурна държавата ни къде отиват парите й и да се знае, че цената е справедлива.

В своето изказване на срещата премиерът Борисов изтъкна, че е имало яростна и подла съпротива за сделката за F-16. "Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", подчерта той. Съпротивата била подла, защото правителството е било обвинено в лобизъм.