Депутатите от парламентарната комисия по дигитализация и информационни технологии извикаха на изслушване в петък председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски във връзка с фалстарта на преброяването. Той ще трябва да обясни защо още в самото начало гражданите имат проблеми да използват електронната система за преброяването.

След серия от хакерски атаки от Швеция и Китай НСИ снощи спря достъпа до електронното преброяване на сайта. Оттам увериха, че хората не трябва да се притесняват, защото няма теч на данни от вече преброилите се.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева изпрати писма до председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процеса, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от "Преброяване 2021".

"Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно", пише Диана Ковачева.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код (УПК), с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн (Инструкцията за събиране и отчитане на кодовете от електронното преброяване, утвърдена от НСИ).

В същата тази инструкция е описано, че ако лицето (лицата) в едно жилище вече са се преброили по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска УПК, генериран от системата за електронно преброяване, който удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител. Като кодът от електронното преброяване се записва в съответната колона (23) на обр. ПНЖ-2.

"На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят", критикува омбудсманът.

Тя допълва, че хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира, защото е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната.