Националното преброяване стартира с фал. Още в първите часове на първия възможен ден, в който можем да се преброим онлайн, системата се оказа блокирана. Потребители се оплакаха, че при опит да се преброят, усилията им се оказват напразни. От НСИ се оплакаха, че е имало хакерска атака. По-късно на специалния сайт на НСИ се появи и обяснителен надпис с извинение за техническия проблем.

 В момента регистрацията в електронната система "Преброяване 2021" е невъзможна поради технически проблем с обмена на информация между регистрите (системата REGIX), пишат на страницата. Eкипи от експерти на институциите работят за отстраняване на проблема.

НСИ се извинява за причиненото неудобство и моли гражданите, които в момента се опитват да се преброят електронно, да изчакат около час, гласи още съобщението.

Около 15.30 вече бе съобщено, че проблемът е отстранен.

Регистрацията в електронната система "Преброяване 2021" вече е възможна, информираха от НСИ.

Скрийншот: НСИ

 

Днес сутринта също се появиха затруднения при влизането и попълването в електронната система "Преброяване 2021" на НСИ. При достъпа до електронната преброителна карта имаше временни прекъсвания и на екрана се появяваха същите съобщения за грешка. Прекъсванията бяха по технически причини, вследствие на опит за атака, който беше неутрализиран още на първото ниво на защитата.

Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея, са защитени. Работата на системата е възстановена, като капацитетът й, съзнателно ограничен заради атаката, постепенно се увеличава.

Електронната система "Преброяване 2021", през която се извършва електронното преброяване, работи от полунощ на 7 септември и чрез нея към 13.00 часа вече са се преброили 14 177 души.

Електронното преброяване ще продължи до 24:00 часа на 17 септември, напомниха от Националната статистика.