Хакерска атака удари системата за електронно преброяване още в първите часове след старта на "Преброяване 2021", съобщи заместник-председателят на НСИ Диана Янчева. Специалистите вече са идентифицирали IP адресите на извършителите и атаката е блокирана. 

"Засега имаме 56 грешни имейл адреса. Другото, което често се греши, е, че се попълва датата, на която изтича документът за самоличност, а не на която е издадена. До 6 часа са обработени над 62 000 заявки, а от 2 часа има страхотен наплив - над 200 000 потребители. Системата работи по-бавно, това ще се преодолее, като се включат всички ресурси", обясни тя.

Официалното преброяване на населението стартира в полунощ и ще продължи до 3 октомври. Процесът ще се осъществи на два етапа - гражданите ще могат да се самопреброят онлайн до 17 септември, а ако не успят да го направят, преброители ще посетят дома им от 18 септември до 3 октомври.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заедно с председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски дадоха официален старт на "Преброяване 2021" на брифинг в Министерския съвет.

Пеканов призова гражданите да се преброят онлайн, за да избегнат рисковете от заразяване с коронавирус. "Всеки от вас трябва да участва в преброяването. Това ще повиши представителността на взетите решения. Трябва да имаме ясната картина какво става в цялата ни страна. Не само в големия град. Преброяването е лесно и бързо, направете го онлайн. Това прави процеса по-бърз и по-безопасен в условията на пандемия. По този начин ще помогнете на страната", заяви той. 

"Дори важните решения за разпределението на еврофондовете се взимат на начина, по който сме разделили страната на административни региони. За да се случи това разделение, ние трябва да знаем БВП на глава на населението, тоест къде, колко хора живеят, как живеят, какво образование имат", подчерта Пеканов.

Гражданите могат да се преброят онлайн на сайта www.census2021.bg. От Национални статистически институт информираха, че след въвеждане на данните електронно и получаване на специалния код, той трябва да се предаде на преброител или да се регистрира по телефона. Отказалите се да участват в преброяването ще бъдат глобявани със 160 лв. 

Във връзка с хакерската атака в първите часове от старта на преброяването от НОИ заявиха, че не изключват още опити да пробив на системата, но се надяват те да се безуспешни, защото защитата е четиристепенна и шансовете за пробив за минимални.