Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния празник на България - 3 март, съобщиха БГНЕС и "Фокус". Той посочи, че споменът за великите моменти ни дават самочувствие и осмислят нашата национална идентичност.

"Призвани сме да следваме пътя, които очертаха най-големите български държавници от Освобождението на България до днес - да пазим демократичната правова държава, да сме достоен член на европейското и евроатлантическото семейство, а най-важният урок, които те ни оставиха - е да работим за доброто на обществото и с мисъл за следващото поколение на България", каза президентът.
 
По думите му историята няма да ни прости, ако повтаряме нейните грешки и ако не се слушаме в големите уроци на нашите предшественици. 

Готови ли сме днес, в поредната криза, в която се намираме, да дадем урок на света как по демократичен път заедно можем да намерим път през трудностите и това да ни сплоти. Нужно е да пазим демократичната правова държава, да работим за доброто на отечеството. Само заедно с диалог и конструктивен подход можем да бъдем полезни на България. Защото всички ние сме временни, а тя е вечна, допълни Росен Плевнелиев.
 
В началото на церемонията на площад "Народно събрание" бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава. Командващият зарята бе бригаден генерал Красимир Кънев – зам.-командир на Сухопътните войски.
Президентът прие строя на представителните роти, които поздрави по случай националния празник.

На церемонията присъстваха вицепремиерът Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, новоизбраният патрирах Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, духовници, дипломати, граждани.

По-рано хиляди се качиха на връх Шипка, за да отбележат 135 години от Освобождението.
"Понякога заради викането на настоящето не може да се чуе шепотът на историята, но на Шипка всеки затаява дъх", каза в словото си министърът в оставка Томислав Дончев и припомни, че свободата е труден път, предаде БНТ.