"Ще сезираме ДАНС, за да се разследва корупцията в общината. Ще се изиска бърза, извънредна данъчна ревизия и всички институции, необходими за ревизия на документите счетоводно и икономически". Това заяви новоизбрана кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева малко след като положи клетва като кмет, предаде  БГНЕС.

Именно гражданските протести срещу застрояването доведоха до смяната на кмета в "Младост", чието място зае Десислава Иванчева. Още в първите дни след избирането й обаче беше направен нов опит да се строи върху зелена площ.

Вижте снимки >>>

Иванчева коментира днес, че има сигнали от граждани, както и от хора, които работят в общината, които я навеждат на съмнение за такава корупция. Има 100% презастрояване, строи се върху тръби на "Топлофикация", а не трябва, както има разрешителни без да се пита "Топлофикация" - всичко това не е коректно и не е законно, посочи Иванчева.

Всички казуси ще бъдат разгледани един по един. Ще се запознаем с документите от днес и ще започнем да работим. Ще се проверява и как е придобита земята. Всичко, което не е автентична собственост ще бъде разгледано с цел да няма спекулативни сделки при закупуването на земята, обясни Иванчева.

Иванчева каза, че за строителството в кв. "Младост" вече тя е сформирала добър екип от архитекти и инженери, които ще прегледат бързо документацията, свързана с разрешенията за строителство.

Жители на район "Младост" и на квартал Симеоново протестираха днес срещу застрояването в столицата пред сградата на Столичната община, съобщи БНР.

Повечето от дошлите граждани настояваха за спиране на презастрояването. Други столичани пък бяха дошли да протестират срещу промененото име на част от бул. "Янко Сакъзов" в "Конрад Аденауер".  

Протестите забавиха заседанието на Столичния общински съвет, тъй като част от групата съветници от ГЕРБ проведе среща с участниците от протеста.
Протестиращите получиха покана от председатели на комисии на Общинския съвет да присъстват на редовните им заседания със свои предложения.


Николай Стойнев от ГЕРБ информира хората, че Общинският съвет е подготвил промени в закона за устройството и застрояване на Столичната община, които са внесени в Народното събрание и ако бъдат приети, Общинският съвет ще има право да разрешава или съответно да забранява строителство, срещу което са жителите на съответния район, след като се допита до хората.

Жителите на "Младост" поискаха да бъде спряно започналото строителство, докато тече проверката на столичния кмет Йорданка Фандъкова на всички разрешения за строеж в квартала. За това ще настоява и
Даниела Иванчева, новият кмет на "Младост".

Общинските съветници от ГЕРБ се ангажираха да се съобразят и с желанието на хората, включително и за смяната на името на част от бул. "Янко Сакъзов", като решението им от 27-ми юли ще бъде отменено.

Брокерите и собствениците на терени в "Младост” също протестираха, но пред районната община. Те категорично не са съгласни с искането на новоизбрания кмет на квартала Десислава Иванчева да се спре застрояването в "Младост".