"Обещаваха да се престане със строежите в тези зони, но днес около 10.00 ч. се поставят огради около площадка в район „Младост 1”, зад блок 70", разказа протестиращ пред Нова телевизия.

Преди около седмица разкопавали около улицата срещу детска градина 109 "Зорница”.

Днес в 11.00 ч. пристигнал и багер и хората започнали да се струпват и да се противопоставят твърдо на строежа.

Новият кмет: Това е саботаж

Сред протестиращите е и новоизбраният кмет на района Десислава Иванчева. Тя също участва в живата верига.

"В момента сме тук - вече няколко часа сме. Това за мене е саботаж. Това е демонстрация или вид провокация, което е против гражданите на "Младост", каза Иванчева пред БНР.

"30 000 са ме подкрепили и са подкрепили не мен, а идеята за "Зелена Младост" и против презастрояването, което се извършва в "Младост", против гражданите, които са се разписали - 17 000 допълнително в референдума, който провеждаме на местно ниво против застрояването на "Младост"... Нямам думи", заяви Иванчева.

Тази вечер в 18 часа недоволни жители на столичния квартал отново се събират на протест.

В "Младост” се проведоха частични местни избори. До тях се стигна, след като кметът Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка заради протести на граждани срещу застрояване на зелените площи в района. С 59,82% изборите спечели независимият кандидат и лидер на протестите срещу презастрояването Десислава Иванчева, подкрепена от партия "Нормална държава".

"Младост, благодаря Ви! Заедно променяме Младост! Заедно ще довършим започнатото и ще направим Младост Зелен!" -  това  написа на страницата си в Фейсбук Иванчева в неделя вечерта,  когато стана ясно, че тя е категоричният победител на балотажа.

Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова поздрави новоизбрания кмет на район "Младост".

"Кметът не просто трябва да иска пари, а да подготвя и да защитава своите проекти така, както аз го правя пред Столичния общински съвет, правителството и ЕК.
Да управляваш район, означава да носиш отговорност и да намираш баланс между всички граждани", заяви Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА, в коментар на изборния резултат в район "Младост".

Фандъкова: Безпардонно!

Започването на строителство при бл. 70 в „Младост 1“ в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо, написа Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

"Поставянето на строителна ограда точно в този момент е на първо място провокация към гражданите, които показаха своята активна позиция в последните месеци. На второ място, това е провокация както към избрания кмет, така и към започналата от мен ревизия на строителните разрешителни. След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти. След встъпване в длъжност на новия кмет г-жа Десислава Петрова Иванчева ще й предоставим цялата информация, за да бъдат проведени обществени обсъждания в района", написа Йорданка Фандъкова.