От сдружение "Странджански манов мед" казаха, че настояват за 30 евро субсидии за всяко пчелно семейство на година, предаде БТА.

Пчеларите разчитат на тези пари, за да продължат дейността си и за да пазят кошерите си.

"Нямаме средства за подхранване и третиране на пчелите срещу различни заболявания", казаха от пчеларското сдружение пред БНР. Нашествие на оси и стършели се наблюдавало в региона на Странджа заради сушата тази година.

Според представители на бранша секторът пчеларство се игнорира от Общата селскостопанска политика на ЕС с цел да продължи практиката европейските страни да изкупуват евтин мед от Мексико, Китай, Аржентина и Канада.

Под мотото "Един час мълчание в почит на пчелата и българските пчелари!" пчеларите от Шуменско излязоха на протест с пушилки и була пред сградата на Областна администрация и поискаха държавно субсидиране на дейността им, такава, каквато получават тютюно- и зърнопроизводителите.

Те издигнаха плакати с надписи: "Националната пчеларска програма – успешен път към погрома на българското пчелно семейство", "Без директни плащания на пчелно семейство пчеларството ще бъде чародейство".

Протестиращи алармираха, че през 2007-ма пчеларите са били 38 000, а през 2012-а 19 000.

Пчеларите във Варна също протестираха пред областната администрация в града с настояване за директни субсидии.

За следващия тригодишен период националната програма за сектора ще бъде намалена от 7 на 5 милиона лева, каза зам.-председателят на Съюза на българските пчелари и председател на местната организация Янко Янков.

Протестът на пчеларите в Разград беше подкрепен от руския гражданин Генади Максимов, който от 3 г. живее в България и е съдружник във фабрика за преработка на пчелни продукти в Лозница. Той бе категоричен, че българските производители имат нужда от субсидии, за да не загине секторът, предаде Дарик.

Пчеларите от Разградско настояват и за обезщетяване при засилена смъртност на пчелите, за безплатни изследвания, както и за насърчаване на земеделските производители да прилагат препарати за растителна защита, щадящи пчелите.

За 23 октомври е планиран национален пчеларски протест в София.


Вижте снимки от протестите