Близките на петимата, които вчера получиха общо 82 години затвор за убийството на Ангел Димитров, настояват да бъдат приети от директора на полицията в Благоевград комисар Константин Титянов, съобщи Дарик радио. Чрез него те искат да бъде изпратена декларация до МВР в подкрепа на осъдените на втора инстанция екслужители на полицейската дирекция.
Бащата на Иво Иванов - Ванчо Спасов, който е бивш началник на "Пътна полиция" - Благоевград, заяви, че е крайно време истината за злополучната акция "Респект", в хода на която умря Чората, да излезе наяве. Спасов е категоричен, че подсъдими по това дело, което държавата води срещу изпълнявалите заповед полицаи, трябва да бъдат именно тези, които са ги пратили с конкретни указания да арестуват Димитров.
Междувременно стана ясно, че колеги на петимата осъдени полицаи ще организират събирането на подписка в тяхна защита. Това съобщи членът на контролната комисия на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов, цитиран от БТА. Инициативата ще започне от синдикалното дружество към Областната дирекция на МВР в Благоевград, чиито служители бяха осъдени за смъртта на Димитров. Попов се срещна с близки на осъдените полицаи в кабинета на директора на ОДП-Благоевград.
Ще искаме и съдействието на медиите, добави Попов. Той посочи, че се очаква официална позиция от синдикалното дружество в местната полицейска дирекция. Не вярвам в България да има служител на МВР, който да приема като нормална тази присъда, коментира Попов. Като гражданин не приемам постановената присъда, заяви директорът на ОД на МВР в Благоевград комисар Константин Титянов.
Вчера Военно-апелативният съд потвърди осъдителните присъди по делото. Майор Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими - по 16 години затвор. Присъдата може да бъде обжалвана в 15 дневен срок пред Върховния касационен съд, който трябва или окончателно да я потвърди, или да върне делото.