Днес се сбогувахме с иконата на българската кардиология професор Александър Чирков. Поклонението пред светилото на българската кардиология се проведе в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" край Варна.

Близки, приятели, благодарни бивши пациенти и много колеги дойдоха да се простят с проф. Чирков. Да се прости с професора дойде специално и здравният министър Костадин Ангелов.

Той ще предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков. Това съобщи министърът, след като се поклони пред тленните останки на починалия във вторник бележит кардиохирург.

Министърът уточни, че е разговарял по този въпрос с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Той допълни, че предлага улица да бъде кръстена на покойния професор, за да може всички хора, когато преминават оттам, да знаят, че той е бил велик лекар.

Още щом почина Чирков, се появи предложение болница "Света Екатерина", който той създаде, да бъде кръстена на негово име, но явно засега няма резултат. 

Снимка: Булфото

България загуби един от най-добрите си лекари - проф. Чирков, той беше основоположник на кардиохирургията в България, каза още министър Ангелов. Според него целият живот на проф. Александър Чирков "е учебник, който всеки български лекар трябва да прочете и изучава много внимателно".

Пред починалия кардиохирург се поклониха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, бившият ректор на Медицинския университет в града проф. Красимир Иванов, близки и познати на професора.

Снимка: Булфото

Проф. Александър Чирков почина на 24 ноември на 82-годишна възраст.

Именитият лекар прави първата у нас трансплантация на сърце през 1986 г. Дълги години работи в Германия, след което се връща в България. Създател и ръководител на болница "Света Екатерина".

Снимка: Булфото

Роден е в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва медицина и през 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия - в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата "Св. Екатерина".

Снимка: Булфото

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации. От пет години живее във Варна. 

След траурната церемония тялото веднага ще бъде кремирано, за да може урната с праха му да бъде изпратена във Фрайбург, Германия, където ще бъде положена в гроба на съпругата му Мариане, точно на годишнината от нейната смърт в края на ноември, съобщиха близки до семейството.

На 2 януари 2021 г. от 12,00 часа в църквата "Света София" в София негови стари приятели пък ще организират панихида за 40 дни от смъртта му.