Майки на деца с увреждания протестират пред Министерството на труда и социалната политика срещу предложенията за промени в Закона за личната помощ. Те настояват министър Деница Сачева и зам.-министър Адриана Стоименова да обяснят отново пред майките и пред медиите "лъжите и манипулациите", които според тях са били изречени на брифинга при представяне на проектопромените, предаде БТА.

Майките отричат, че 670 000 биха били ползвателите на закона, ако не се направят предложените за обществено обсъждане промени. Те посочиха, че толкова вероятно са общо хората с ТЕЛК, сред тях и много "фалшиви инвалиди", които не биха могли да преминат през индивидуалната оценка, която дава право на лична помощ и която майките определиха като най-голямото достойнство на закона, за който са се борили.

Вера Иванова посочи, че майките са се борили за всяка една запетайка в документа, има подписан план за действие, според който ограниченията в Закона за личната помощ трябваше да важат само за 2019 година. Тя допълни, че с промените се намаляват часовете и се обричат около 50 000 души на смърт.

Според протестиращите майки направените предложения за промени обвързват закона с ТЕЛК и чуждата помощ, което е порочна система, срещу която са се борили години наред. Те отбелязаха, че хората са наречени "потребители " и така се стига до обвързването с ТЕЛК и чужда помощ.

"Хора вегетират без помощ в момента. Намялава часовете, унищожава закона. Сачева изкара хората като "ползватели". Какво ще ползваме? Услугите на Сачева?", посочи пред медиите Вера Иванова.

От Министерството, в публикация във Фейсбук от уикенда, са обобщени промените, които се правят, като се отбелязва, че право на асистентска подкрепа ще имат около 80 000:

деца и пълнолетни с трайни увреждания с чужда помощ, деца с 90 и над 90 на сто трайни увреждания без чужда помощ, деца с 50 -90 на сто с трайни увреждания с чужда помощ, хора над 18г. с ТЕЛК 70,01-89,99 на сто с чужда помощ.

Асистентите продължават да работят на трудов договор. Ползването на социална услуга няма да е за сметка на часовете лична помощ.

Заложени са 214,6 млн. лв., като 3 на сто са за заплащане на административния труд на общинските служители.

Общините ще могат по-често и по-задълбочено да проверяват сигнали за нарушения при оказването на грижа. При установяване на нарушения или неверни данни при подаването на заявления или в процеса на предоставяне на асистентската подкрепа помощта ще се спира за половин година.

Въвежда се изискване към асистентите да имат т.нар. "медицинско" за постъпване на работа, с което да докажат, че могат да се грижат за човек с увреждане.

Законът цели да подкрепи всички групи хора с увреждания, пише в публикацията. Личен асистент в момента ползват 8 не сто деца, а 40 на сто от ползвателите са хора над 65г., отбелязват от министерството.

От догодина с увеличението на минималната работна заплата ще се увеличат и заплатите на личните асистенти - от около 730 лв. при 8ч. грижа в момента до около 930 лв. за 8ч. Възможност за ползване на асистентска подкрепа е заложена и в Закона за социалните услуги, като за това са осигурени 85 млн. лв.

По ОП "Развитие на човешките ресурси""продължава патронажната грижа. Ще бъде осигурена и заместваща грижа.

Майките посочиха, че обявеното разширяване с нова група за хора над 18 години с ТЕЛК 70,01-89,99 вероятно се касае за много малка група, която от министерството могат да я изрекат поименно и това не може да бъде обявявано като голямо разширение на закона. Те се обявиха и против даването на големи права за общините, защото според тях те биха могли да направят неприложим този закон, ако въведат "безумни изисквания като асистент да е само безработен висшист".