С 91 гласа "за", 41 - "против" и 3-ма "въздържали се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за личната помощ. Докато депутатите гласуваха отвън майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" протестираха срещу измененията и скандираха "Не пипайте закона за личната помощ", "Убийци" и запалиха димки, настоявайки поправките да бъдат оттеглени:

"Не гласувайте, няма да ви го простим! Не пипайте закона! Сега ще усетите гнева на българските майки, защото нямате право да отнемате човешки живот!", скандираха протестиращите.

Приетите промени прецизират степените на зависимост при определяне на броя часове за лична помощ, предоставяна от личните асистенти, според индивидуалните потребности на хората с увреждания.  Въвежда се изискване кметовете да следят за качеството на предлаганата услуга.

Според майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" промените по-скоро целят "унищожаване на реформата в социалната сфера". Протестиращите смятат, че помощните средства няма да се предоставят според потребностите и индивидуалните нужди, а всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент, ще бъдат ощетени и лишени от права. Същата теза застъпи и опозицията в парламента

Заради възраженията на майките от инициативата "Системата ни убива" от БСП поискаха отпадане на точката от дневния ред, но предложението им беше отхвърлено.

Снимка: БТА

БСП: Осакатявате Закона за личната помощ, ГЕРБ: Арогантни сте, манипулирате

Според левицата с промените се орязват придобивките за хората с увреждания, въведени с приетия с фанфари закон, за да се напаснат финансовите параметри към бюджета.

"Осакатявайки Закона за личната помощ, всъщност вие осакатявате няколко десетки хиляди човешки живота, защото когато определяте, че максималната ставка, която държавата може да плати за лична помощ на един човек, е 168 часа месечно, което значи по осем часа на ден само в работни дни - вие всъщност осакатявате хора. Между другото, част от тях ги и убивате", каза от трибуната на парламента Антон Кутев от "БСП за България".

"Тоест единствената цел, която аз виждам, е как да вкарате бюджета в рамките на това, което някой ви е позволил. Няма по-голяма несправедливост от това да се окаже, че твоят живот зависи от парите, които имаше или които нямаш", посочи още депутатът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ опонира на Кутев и обвини левицата в арогантност, неточност и манипулиране и защити законопроекта.

"Не се отнемат никакви човешки права", каза Светлана Ангелова. Според нея по отношение на настоящите промени се изговарят много неистини. Ангелова увери, че се запазват часовите месечни ставки за предоставяне на лична помощ - до 168 часа месечно, както и че през следващата година 670 000 души с увреждания ще могат да се възползват от лична помощ.

"На следващо място парите за личната помощ се увеличават двойно - за следващата година 214 милиона лева, и личните асистенти ще получат по-високо заплащане от тази година", каза депутатката от ГЕРБ.

Снимка: БТА

И още за приемите промени в закона

От следващата година да има конкретен кръг от лица с право на лична помощ, съобразно реалната нужда от асистентска грижа, финансирана с публичен ресурс и насочена към най-нуждаещите се и уязвими лица, гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за личната помощ. Така няма да се допуска обхватът да се свежда до всички хора с увреждания в страната от догодина, пише в мотивите си вносителят - Министерският съвет. До 31 декември т.г. се запазва действащият обхват.

Прецизират се степените на зависимост, обвързани с определяне на брой часове за лична помощ на базата на индивидуална оценка на потребностите, според конкретния случай, съобразно зависимостта от интензивна подкрепа за ползвателя от друго лице за реализиране на различни дейности в ежедневния живот. Запазват се границите на действащите четири степени на зависимост и максималният брой часове - до 168 на месец.

Приетите промени прецизират регулациите за засилване контрола за превенция от злоупотреби и за повишаване качеството на личната помощ за ползвателите чрез въвеждането на ангажимент за кметовете на общини при упражняването на контрол да извършват наблюдение за качеството на личната помощ.

При установени нарушения и неправомерни действия личната помощ ще бъде спирана.

Повишават се и изискванията към асистентите, предоставящи личната помощ, по отношение на здравословно състояние за изпълнение на задълженията им. Доставчикът на лична помощ ще може да поставя изисквания към асистентите, в зависимост от потребностите на ползвателя.

Предвижда се предоставяне на лична помощ в случаите, когато ползвател има нужда от лечение в чужбина и/или извършване на рехабилитационна услуга. По този начин при ясни правила лицето ще продължи да получава асистентската грижа, с което се осигурява непрекъсваемост на процеса.

Снимка: БТА

Протестиращите майки: Промените обслужват едва 8% от децата

Майки на деца с увреждания от "Системата ни убива" заявиха, че "осакатяването на закона няма да компенсира липсващите социални политики, но ще унищожи много животи".

В становище по предложените промени в закона се отбелязва, че след оценката на МТСП за Закона за личната помощ, известен още като "Законът на майките", се оказва, че той не обслужва само майките на деца с увреждания. Законът обслужва едва 8 процента деца и 92 на сто възрастни хора с увреждания, като 40 процента са хора над 65 годишна възраст. Това е доказателство, че когато законът беше замислян като такъв, е мислен за всички, а не за решаване на частни казуси, се заявява в становището.

Към момента през Закона за личната помощ, официално се подкрепят 31 556 човека, което прави около една трета от правоимащите близо 88 000 хора с увреждания с ТЕЛК с чужда помощ, посочват майките и допълват, че това е доказателство, че не всеки с експертно решение, в което е разписано, че има право на чужда помощ, има истинска нужда от такава.

В позицията се посочва, че има много хора, които изпитват неистова нужда от чужда помощ, а ТЕЛК не им я дава. ЗЛП в сегашния му вид е предвидил, че тези хора могат да получат индивидуална оценка и да докажат необходимостта си от лична помощ, без оглед на това, какво пише в ТЕЛК-решението им, допълват майките.

От "Системата ни убива" посочват, че промените заличават термина "хора с увреждания", който се заменя с "ползватели". В позицията се посочва, че промяната предлага ползвател да е "човек с трайно увреждане", а човек с трайно увреждане е този, на когото медицинската експертиза е установила степен на увреждане 50 на сто и над 50 на сто функционален дефицит. Според майките така този закон изцяло се обвързва с "решенията на корумпирания и архаичен ТЕЛК".

В позицията се отбелязва, че промените поставят изискването ползвателят да има определена чужда помощ, с което се въвежда и узаконява правилото действащо до отложения старт на закона - от 1 януари 2021г. Така се приема, че ЗЛП трябва да действа с ограничения. Според майките хората, които имат нужда от лична помощ не са повече от 50-60 хиляди. Те припомнят, че лична помощ се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите, като не може да се отпусне лична помощ на хора с фалшиви или силно преувеличени ТЕЛК решения.

В становището се допълва, че компрометираното издаване на ТЕЛК решения може да доведе хипотетично и теоретично до 670 хиляди кандидати за ползватели, но те на практика не могат да получат лична помощ, както твърди ръководството на МТСП, особено ако има и истински действащ контрол.

Майките допълват, че с исканите промени, реално десетки хиляди хора, при които трябва да се компенсират дефицити, но не са получили обективно експертно решение, ще бъдат ощетени. Те дават пример, че според предложенията за промени човек с онкозаболяване, парализиран и с ТЕЛК 100 процента се отнема правото му по ЗЛП на асистент, при очевидна нужда от лична грижа.

От "Системата ни убива" смятат, че промените ще доведат до това, че всички хора, които имат асистент по ЗЛП, ще останат без грижи в почивните дни и през празниците, като "най-тежките случаи на хора, които не могат да мърдат и са напълно парализирани ще имат асистент от понеделник до петък до 17.00 ч". .

В позицията се заявява, че ЗЛП в сегашния му вид е натоварен, заради липса на адекватни социални политики. "Когато се осигурят достъпна среда, модерни помощни средства, адаптиран транспорт, дневни центрове покриващи нуждата от такива и пр. , хората с функционален дефицит ще се нуждаят от много по-малко лична помощ, ЗЛП ще се разтовари", допълват майките на деца с увреждания.