Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя, а кой ще е патриарх - и наум не ви идва, каза пред журналисти в Бургас пловдивският митрополит Николай, цитиран от БТА.

Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор.

Днес митрополит Николай бе в морския град, където участва в тържествена церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений, който изнесе първата си служба в Бургас.

"Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия", заяви митрополит Арсений.

В обръщение от средата на март т.г. на пловдивския митрополит Николай до клира и миряните от епархията заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светия синод на Българската православна църква - Българската патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.

От арката митрополит Арсений поведе шествие към храм "Св. св. Кирил и Методий", в което се включиха представители на Сливенската епархия и архиерейски наместници от Бургаската духовна околия.

Снимка: БТА

В церемонията участва и Пловдивският митрополит Николай заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кметове на крайморски общини, представители на институции, добавя БТА.

На площада пред църквата Сливенският митрополит Арсений отправи първият си поздрав към миряните в морския град. В словото си той призова за мир, единство, разбирателство и запазване на вярата в Бога.

Снимка: БТА

"С трепетно сърце, с развълнувана душа и любов се обръщам към всички Вас с всепобедния поздрав "Христос Воскресе". Прекланям се пред сияйните образи на моите предшественици по катедра, оставили дълбока диря в историята със своя принос за духовното и културно израстване на народа в тази епархия и бидейки пример за вяра, родолюбие, жертвеност и искреност. От техния пример ще се ръководя и аз във всяко свое решение и действие за доброто на поверения ми клир и Божия народ, за нашето общо усъвършенстване", каза митрополит Арсений в своето слово.

Снимка: БТА

"Вие имате честта да управлявате една от най-красивите митрополии. Нека Бог ви води в делата ви, бъдете здрави. Чест е да ви приветствам с добре дошъл", с тези думи проф. Мария Нейкова се обърна към митрополит Арсений.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза, че след загубата на Негово високопреосвещенство Йоаникий и след загубата на Негово светейшество Неофит, се е получила празнота сред миряните.

"Убеден съм, че като достоен техен последовател, със смирение, напътствия, духовност Вие ще обогатите нашето желание да се развиваме като регион. Живеем в тежки, смутни времена и винаги благото слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни направили по-човеколюбиви. Аз съм убеден, че ще продължи добрата традиция между Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да отбелязваме заедно важните събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в трудните за нас времена", каза Николов.

След церемонията камбанен звън огласи Бургас.