15-и септември отново изпълни училищата с ученици, весел смях, щастливи усмивки, цветя, балони, музика, танци и куп пожелания за успешен старт.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

"Честит първи учебен ден. Днес над 700 000 ученици ще пристъпят прага на българското училище. За всеки един от тях и за техните семейства днешният ден е празник. Така е и за всички, които са свързали живота си с мисията да преподават и да формират личности. Затова и първият учебен ден е празник и за цялото ни общество, празник на знанието", каза в приветствието си по случай първия учебен ден министърът на образованието и науката професор Галин Цоков.

Той присъства на празничния ден в изцяло обновеното 107-мо Основно училище (ОУ) "Хан Крум" в столицата.

С поздрав за първия учебен ден към учителите и учениците започна и заседанието на Народното събрание. Той беше отправен от заместник-председателя на парламента Росица Кирова. Тя се обърна към българските учители, които с търпение, професионализъм, с отговорна работа и любов към учениците предават на възпитаниците си стремежа към знание и мъдрост. Кирова се обърна и към първокласниците, които днес изпитват едно от най-големите вълнения в своя живот. Нека новата учебна година, нека първият учебен ден ви зареди с много емоции, с много любопитство, упоритост и желание за развитие, посочи заместник-председателят на парламента. Вървете смело напред, гордейте се, че сте наследници на велики българи, продължавайте българските традиции, бъдете винаги целеустремени и отговорни, уважавайте и ценете вашите учители, своите родители и нека те да се гордеят с вас, призова тя и пожела: "На добър час!".

107 ОУ "Хан Крум" - откриване на новата учебна година

Снимка: БТА

Вярвайте в себе си, вярвайте в учителите си, каза премиерът акад. Николай Денков на първия учебен ден в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София, където участва в тържественото откриване на новата учебна година.

"15 септември и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват образованието, науката, културата - това е същността на България. Няма друга държава в света, която да ги празнува по този начин", отбеляза министър- председателят в словото си пред учениците, учителите и родителите.

Министър-председателят акад. Николай Денков присъства на откриването на учебната година в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“

Снимка: БТА

Той припомни, че е бил един от първите ученици в това училище.

"На 15 септември бяхме заедно с нашите приятели, съучениците, с нашите любими учители и нашите преподаватели от Софийския университет, които влизаха заедно с нас в класните стаи и с които знаехме, че това, което ще научим ще ни направи най-добрите в професията не само в България, а в целия свят", посочи Денков.

Още тогава, през 1980 година, когато завършвах, си казах: "Ако успея в живота, ще се върна обратно в това училище, ще се върна обратно в Софийския университет и ще кажа "Благодаря", на училището, на университета, на преподавателите, които ни направиха хора. Затова казвам и на вас - вярвайте в себе си, вярвайте в учителите си, защото те са ви научили на най-важното нещо. През целия живот, всеки ден, вие ще трябва да учите нови неща, но те ще ви направят успешни", заяви премиерът.

Министър-председателят акад. Николай Денков присъства на откриването на учебната година в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“

Снимка: БТА

Той се обърна и към учителите, като каза, че не само Министерството на образованието, но и родителите, и цялото общество знае, че от тях зависи не само какво ще бъде бъдещето на децата ни, но и бъдещето на България. Вярваме във вас, очакваме от вас много, но и ще ви дадем от каквото имате нужда, каза той.

На добър час на всички, пожела премиерът и лично би първия училищен звънец.

Министър-председателят акад. Николай Денков присъства на откриването на учебната година в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“

Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел честити във Фейсбук първия учебен ден на учители, директори и ученици. "Честит първи учебен ден! Отново е 15 септември. Ден, който всяка година е чакан с огромно вълнение, защото заедно изпълвате с живот класните стаи, вървите по пътя на познанието, градите по-доброто бъдеще на държавата ни. Знанието е висша сила, която отваря врати, която дава възможност за реализация в живота, която ни изгражда като достойни хора и пълноценни граждани на обществото ни. Пожелавам Ви много здраве и успехи през новата учебна година! На добър час!", написа Габриел.

"Пред жаждата за знания и волята за успех няма прегради", каза президентът Румен Радев пред учениците в Средно училище "Христо Смирненски" в село Кочан.

"Днес за мен е огромно вълнение да споделя с всички вас усещането от този съкровен ден. Денят, в който цяла България се оглася от първия училищен звънец. Денят, в който нашите деца прекрачват прага на училището, за да поемат по светлия път на познанието. Така, както поколения наред жадните за просвещение българи предават този съкровен завет на своите деца", каза президентът.

Румен Радев на първия учебен ден в село Кочан

Снимка: БТА

"Днес е най-вълнуващият ден и за нашите първолаци, които за първи път ще влязат в класните стаи, както и за техните родители", посочи още държавният глава.

Първияат учебен ден в село Кочан

Снимка: БТА

Той поздрави настоящето и бившето ръководство на училището, че възпитават родолюбие в няколко поколения ученици. "Училището се утвърди като пазител на българщината. Превърна се в символ на вярата, че за нашите деца има бъдеще, че те могат да растат като просветени и достойни граждани на нашата родина", каза Радев.

Първияат учебен ден в село Кочан

Снимка: БТА

"Аз вярвам в образователната система, в която всеки мисли самостоятелно", каза министърът на електронното управление Александър Йоловски и призова учителите да учат учениците на това. Той присъства на церемонията в 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов"

Министърът на електронното управление Александър Йоловски (на снимката) участва в откриването на учебната година в 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов".

Снимка: БТА

Вие ще преодолеете редица трудности и предизвикателства, езикова, културна бариера, но и бариерата на дигиталните умения, обърна се той към учениците. По думите му дигиталните умения ще са в основата на професионалната реализация само след няколко години. Той призова децата да не спират да учат.

Министърът на електронното управление Александър Йоловски (на снимката) участва в откриването на учебната година в 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов".

Снимка: БТА

"Общо 281 общински, държавни и частни училища в София празнуват първия учебен ден, а близо 12 500 първокласници престъпват училищния праг", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на учебната година в 40 Средно училище "Луи Пастьор" в кв. Люлин.

Кметът на София Йорданка Фандъкова открива учебната година в 40 СУ „Луи Пастор”

Снимка: БТА

"София днес празнува децата, знанието и уважението към всички учители", посочи кметът. "Уважаеми учители, вие сте сърцето и душата на училището, защото вие давате духа и предавате знанията на учениците, бъдете здрави и удовлетворени.", пожелава Фандъкова на учителите, а на родителите да намерят най-добрата среда за децата си и да знаят, че учители също много силно обичат техните деца.

"Бургас се гордее с изключително добри специалисти в образованието. Бургаските учители заемат едни от първите места по отношение на успехите в средното образование", каза кметът на Бургас Димитър Николов, който откри годината в ОУ "Георги Бенковски" в Бургас.

Бургас - Основно училище "Георги Бенковски" - първи учебен ден

Снимка: БТА

Учебната година в Царево стартира с инициативата "Вместо цвете - дари надежда". Средствата ще бъдат дарени за справяне с щетите, нанесени от опустошителното бедствие в района. Наводнението засегна част от сградата на учебно заведение.

Учебната година в Царево стартира с инициативата "Вместо цвете - дари надежда"

Снимка: БТА

Учебната година в Царево стартира с инициативата "Вместо цвете - дари надежда"

Снимка: БТА

В първото светско училище в Източните Родопи - СУ "От. Паисий" гр. Кърджали, школският звънец прозвуча за 110 път. Близо 14 хиляди ученици прекрачиха прага на класните стаи в област Кърджали

Снимка: БТА

Начало на новата учебна година бе сложено в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна в обновения двор на учебното заведение

Снимка: БТА

В област Плевен 23 954 са учениците, които влизат от днес в класните стаи. Хиляда деветстотин и осемнадесет от тях са първокласниците

Снимка: БТА

Четиридесета поредна учебна година се открива в габровското Средно училище „Отец Паисий

Снимка: БТА

Над девет хиляди ученици и деца в подготвителна група влязоха в класните стаи на училищата и в детските градини във Видинска област Над девет хиляди ученици и деца в подготвителна група влязоха в класните стаи на училищата и в детските градини във Видинска област

Снимка: БТА

Учебните заведения в града посреща над 600 първокласници

Снимка: БТА

Удари първият учебен звънец и във видинското основно училище „Иван Вазов"

Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на учебната година в Частно основно училище "Питагор"

Снимка: БТА

Общо 136 първокласници пристъпиха прага на основните училища „Христо Ботев" и „Васил Априлов" в град Исперих в първият учебен ден

Снимка: БТА

Общо 5 541 ученици влезнаха в клас и ще се обучават във всички 21 училища на територията на община Търговище

Снимка: БТА

Училище „Иван Сергеевич Тургенев“ в Разград стана част от общобългарската инициатива "Да запеем заедно "Де е България" и откри учебната година с изпълнението на патриотичната песен

Снимка: БТА