Тази любопитна и уникална снимка е запечатала личности, играли важна роля в историята на страната ни преди 75 години. Тя е сред публикувани на 9 февруари 2020 г. в електронното издание на вестник Комсомолская правда архивни материали по линия на фотодокументалния проект, озаглавен "Пълководци на победата: Освободители на Европа" на Министерство на отбраната на Руската Федерация, посветени на 75 годишнината от Победата над хитлеристка Германия през Втората световна война.

На фотографията от пролетта на 1945 година са заснети по време на посещение в Рилския манастир министър-председателят Кимон Георгиев (в центъра с мека шапка и в цивилни дрехи), наместник-председателят на Светия синод, българският Екзарх и митрополит Софийски - Стефан Първи Български (в средата на снимката), активно участвал в спасяването на българските евреи, както и съветските генерали Сергей Бирюзов (по късно маршал и началник на Генералния щаб на Съветската армия - в центъра вдясно и Афанасий Белобородов (по-късно армейски генерал в Съветската армия) офицерът отдясно.

В публикацията се посочва че целта на заснетото посещение е разглеждане на най-големия мъжки манастир на Българската православна църква - Рилския манастир, основан през Х век, когото съдбата е съхранила през вековете до наши дни.

Както е известно, поради откритото си несъгласие с политиката на установилия се в страната след 9 септември 1944 година тоталитарен режим към Българската православна църква и неговото отношение към религията, на 6 септември 1948 г. Екзарх Стефан Първи Български е принуден да подаде оставка като български екзарх и по-късно е интерниран в село Баня, Карловско, където умира през 1957 г.

Що се отнася до съветския генерал Сергей Бирюзов, той е заместник-председател (и фактически председател, поради постоянното отсъствие на титуляра маршал Толбухин) на Съюзната контролна комисия, включваща и представители на САЩ и Великобритания. Поради доминирането на съветското участие в комисията, в определени моменти тя оказва влияние върху вътрешнополитическото развитие в България.

*Съвсем наскоро някои медии, сред които и Dir.bg, публикуваха снимка на автора на тези редове - адвокат Цветан Цветанов, на пирамидален по форма природен обект в Рила край Кочериново. Адвокатът в пряко предаване на bTV разкри местонахождението му. Ще припомним, че Цветанов откри ретро видеозапис с маршируващи албански девойки във военна униформа в YouTube, който доказа, че българската маршова песен "Тих бял Дунав" е била сред любимите на албанския комунистически лидер Енвер Ходжа.

Софийският адвокат е известен и с научнофантастичните си разкази, предвидили събития в настоящето. Преди няколко години световноизвестният и вече покойник астрофизик Стивън Хокинг заяви, че енергията на миниатюрни черни дупки може да се използва за пътуване със скорости, близки до тази на светлината. Същата идея обаче се появява 30 години по-рано в разказа на българина Цветан Цветанов "Колапсът", който е публикуван във вестник "Народна младеж" през далечната 1987 г. За този и други разкази и свои прозрения, публикувани през годините адвокат Цветанов е определян от редица наши и чуждестранни медии като своеобразен визионер.