Нетрадиционно беше открита днес новата учебна година в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Заради COVID-19 това стана на открито в Ботаническата градина на висшето учебно заведение, като присъстваха само първокурсници. Тази година те са над 5200, съобщи БНТ.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е единственият от българските университети в първите хиляда в световните класации, а в една от най-авторитетните класации тази година се изкачихме със 150 места, заяви ректорът проф. Анастас Герджиков.

Основната тема в словото му обаче беше за предизвикателството на коронавируса. Обучението ще започне присъствено за първокурсниците и природните факултети. Ще има и смесена форма на обучение като всеки факултет сам ще решава дали, ако се наложи, ще премине на онлайн обучение.

"Разработихме различни сценарии от присъствено до онлайн обучение, с множество варианти на смесено обучение. Готови сме с предварителен план за подготовка, включващ действия за по-голяма безопасност в случай на присъствено обучение и по-голяма техническа обезпеченост при онлайн обучение. Целта е да осигурим максимална безопасност, съзнавайки че, напълно безопасна среда няма", каза Герджиков.

На тържеството присъства и просветният министър Красимир Вълчев, който каза, че общо студентите в страната са около 185 000 и тази година ще се обучават предимно хибридно.  Приемът в държавните ни висши е близо 40 000 и очакваме 1300 студенти да приемем от българските диаспори, при специални условия, съобщи той.

"Ситуацията е нормална, натрупват се случаи, но за една част от учителите и учениците, които бяха карантинирани първите дни вече изтече 14-дневния период и това, което можем да кажем, че максималните стойности с натрупването сме ги имали към вчерашна дата 30-ти септември, процентът на учениците, които са заразени е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени", подчерта Вълчев.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>