Д-р Атанас Симеонов Кръстев е бил арестуван на 29 март т.г, съобщи говорителят на МВнР Весела Чернева на брифинг, цитирана от БТА.

Новината бе съобщена и от министъра на външните работи Николай Младенов по време на парламентарния контрол, като той благодари на всички, "които работиха дискретно и внимателно, за да помогнат на това семейство техният казус да не се превръща в сага".

Първоначално българинът е бил отведен за справка след проверка на компютъра му и обиск, при който е установено, че има снимки, които според разследващите са давали основание да се смята, че целят дискредитиране на режима на полк. Кадафи.

"Става въпрос за две или три снимки, които са в диапазона на митниците, но това не са военни кораби, това е гражданска митница, това са просто военни катери, които обслужват гражданска митница. Да, става въпрос за снимки, но става въпрос и за видеоматериали с протести, които се оказа, че в състояние на война в държавата Либия са незаконни", обясни по телефона за БНТ лекарят.

Д-р Кръстев работел от години в Либия и бил завеждащ ортопедичното отделение в болницата в град Мсалата. Посолството на България е било осведомено за случилото се случайно, едва на 2 април, и тогава са били предприети незабавни действия в различни посоки.

Междувременно лекарят е бил преместен в затвора в Джудейда, където бяха държани и нашите медици, осъдени по обвинението за заразяване на над 300 либийски деца с вируса на СПИН.
Там д-р Кръстев
прекарал последните няколко седмици. Докато бил в затвора, неговата съпруга Боряна Кръстева, която също е в Либия, е родила момиченце. След намесата на българската дипломация, тази нощ българинът е бил освободен и семейството с едномесечното си бебе е прекосило границата с Тунис. Сега те са в Джерба, откъдето ще бъдат транспортирани в София.

Обвиненията срещу лекаря обаче не са свалени, уточни Чернева.
Те са две - че е заснел стратегически обекти, което би могло да бъде квалифицирано като действие, застрашаващо националната сигурност на Либия, и за уронване на престижа на държавното ръководство и подкопаване устоите на държавното устройство на Либия. При освобождаването му от затвора той е подписал декларация, че ще продължава да бъде на разположение и че няма да се укрие, но е предаден на българските власти.

"Доколкото е известно, Атанас Кръстев е заснел военни машини и военни кораби, но това ще бъде изяснено след завръщането му в България", посочи Весела Чернева в отговор на въпрос. В условия на война може и снимки, които биха ни се сторили безобидни, да бъдат възприети като заплашващи националната сигурност, и несъобразяването с такива обстоятелства може да доведе до подобни рискови ситуации, коментира говорителят на МВнР.

По предварителни данни обаче, върху Кръстев не е оказано физическо и психическо насилие.

"Български лекари и медицински сестри продължават да бъдат на територията на Либия и да изпълнява задълженията си", отбеляза още Николай Младенов. Той призова сънародниците ни, ако смятат за необходимо, да потърсят информация и защита от българската държава. Външният министър добави, че тези, които искат да напуснат Либия, трябва да го направят максимално бързо.

Късно утре вечер д-р Кръстев и семейството му се връщат в България и ще бъдат посрещнати на летището от зам.-министъра на външните работи Димитър Цанчев.

Последна актуализация в 18.05 ч.