В момента се подготвят протести, най-вероятно ще бъдат проведени следващата седмица, и то не само в София. Водим разговори с нашите структури кой, къде и доколко е склонен да премине към безсрочни стачни действия. Това заяви пред журналисти Ваня Григорова, икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа", във връзка с приемането на проектобюджета за 2023 г., съобщи БТА. 

Днес следобед в зала "Изток" на Народното събрание е насрочено съвместно заседание на три комисии - по бюджет и финанси, труда, демографската и социалната политика и по икономическа политика и иновации. В дневния ред на първо четене са включени трите законопроекта за Държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.

Единствени от социалните партньори не подкрепихме проектобюджета, каза Григорова и припомни заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, на което бяха разгледани и обсъдени трите проекта.

Виждаме, че управляващите се опитват възможно най-бързо да прокарат проектозакона за 2023 г. през Народното събрание, за да може следващата седмица да мине на първо четене в пленарна зала, посочи Григорова. Нямаме време и това трябва много ясно да се чуе от българските работещи, каза тя. По думите й, ако някой е недоволен от трудовите си възнаграждения, сега е моментът да настоява за увеличаването им. Григорова каза, че няколко системи остават недофинансирани - Националния осигурителен институт (НОИ), Националния статистически институт (НСИ), култура, БДЖ и др. Както БТА съобщи, полицаи и пожарникари отново се събраха на символичен протест в София. Подобни прояви има и в други градове.

На въпрос протестите ли са начинът да се извоюват исканията на работещите, Григорова каза: "Най-ефективно е със стачки". И уточни, че стачката е по-силен механизъм, тъй като работникът трябва да бъде на работното място, но да не работи, така, че да накара работодателят да разбере какво означа той да не работи. Изключително важно е това, че работодателят няма право да замени този работник, именно за да усети тежестта на стачката, коментира Григорова и допълни, че има разлика между протест и стачки.

Снимка: БТА

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов откри днес в София двудневна международна конференция на тема "Кризите не са оправдание: достойни условия на труд и справедливи заплати за работещите - сега!". Навсякъде се забелязва много сериозно отслабване на работническите права, коментира по темата Григорова.