Държавата е изправен пред огромен проблем. В бюджета са заложени 1,2 приходи от БЕХ, които ги няма, и това ще взриви бюджета, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Бургас, където Изпълнителното бюро на партията провежда свое изнесено заседание.

"Държавата е изправен пред огромен проблем. Днес Тристранният съвет разглежда бюджетите на НЗОК и НОИ. Заложените в тях параметри са в пряка връзка с числата в държавния бюджет. А в него е заложена бомба за 1.2 млрд. лв. приход от БЕХ, които ги няма. Според МФ "има грандиозно разминаване на два публични отчета от БЕХ и са изчезнали над 1 млрд. лв. със счетоводни еквилибристики по време на служебния кабинет", каза Нинова.

По думите й въпреки липсата им, Василев ги е заложил като приход и е назначил финансова ревизия.

"ГЕРБ, от своя страна, чрез Делян Добрев, сезира прокуратурата, че Василев източва дружеството, като изтегля тези пари от БЕХ и ги пише приход в бюджета. Представяте ли си как ще се приеме бюджет, като двете управляващи коалиции са се хванали за гушите заради далавера за един млрд. лв.? Този скандал ще взриви бюджета. А може и такъв да не се приеме изобщо", каза лидерът на БСП.

Според Нинова, ако тези средства ги няма, трябва да се режат разходи за такава сума.

"Откъде? От заплати, пенсии, детски, от общини, болници, културни институции? Или пък най-важният закон в държавата, касаещ всеки български гражданин, ще разчита на плаващи мнозинства със златния пръст на "Възраждане". Дойде време позорната коалиция на омертата и имунитетите да бръкне в джоба на хората. Всеки българин ще плати за спасяване имунитета на Борисов и министерските постове за ПП-ДБ", предупреди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Днес ръководството на партията се среща с Областните съвети на БСП в Бургас, Сливен и Ямбол, за да обсъди актуалната обстановка и подготовката за предстоящите местни избори. На срещите присъстваха заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров, организационният секретар на Столетницата Борислав Гуцанов, народните представители Петър Кънев и Деян Дечев, членът на Изпълнителното бюро на партията Асен Гагаузов, областният председател на БСП-Бургас и член на ИБ Стойко Танков и председателят на БСП-Бургас Живко Господинов.