На заключителния концерт гостите на събитието за пореден път се потопиха в магията на българския фолклор, където ги пренесоха изпълнители и групи, включени във фонда на нематериалното световно и национално културно наследство. Те представиха пред многобройната публика от цял свят песни и танци от всички области на България и заедно с нея изпяха емблематичната "Хубава си, моя горо!", предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Всички изпълнители положиха и клетва, че ще пазят, почитат и предават на поколенията българския фолклор.

В събора са взели участие близо 14 000 самодейци от България. Над 500 са били изпълнителите от гостуващите състави от различни точки на света, сред които Белгия, Великобритания, Франция, Чехия, Холандия, САЩ, Украйна, Швейцария и други. В рамките на събора, през Копривщица са преминали повече от 200 000 туристи.

ХI-ият Национален събор на българското народно творчество започна на 7 август. На седемте естради в местността "Войводенец" над Копривщица се представиха самодейни състави от цялата страна. Броят на участниците, които представиха Софийска област и спечелиха симпатиите на публиката и журито, беше 725. 

Съборът протече под почетния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Направени са първите стъпки фолклорният фестивал да бъде включен в регистъра на организацията за най-добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство.