Владиката бе открит около 8.15 ч. тази сутрин мъртъв на плажа при местността Траката край Варна.

Сигналът е подаден от гражданин на телефон 112 , че е забелязал в морето, в близост до буната на рибарското селище, плуващ мъж с маска и шнорхел, който след известно време е престанал да дава признаци на живот, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.
Според Юлиян Гендов, член на епархийското настоятелство, дядо Кирил е отишъл да се гмурка за миди и се е удавил.

В 12.30 ч. Светият Синод публикува на сайта си официално съобщение за смъртта на митрополит Кирил. Тялото бе транспортирано за аутопсия в Съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Марина", която бе извършена от екип, ръководен от доц. Добринка Радойнова.

От Светият Синод съобщиха, че утре в 10 часа ще има заседание в пълен състав, за да бъде избран наместник, предаде БГНЕС.

Говорителят на Варненската митрополия отец Дончо Александров каза, че митрополит Кирил ще бъде погребан в четвъртък, предаде БТА.
В 8 часа тялото на митрополита ще бъде положено за поклонение в Катедралния храм "Св.Успение Богородично" във Варна. В 9 часа ще бъде отслужена Света литургия. Все още не е уточнено кой ще води литургията, обясни говорителят.

На литургията се очаква да присъстват представители на Светия синод, както и патриарх Неофит. В 11 часа ще бъде отслужено опелото на митрополит Кирил, а след него той ще бъде погребан в митрополитската алея на Старите гробища във Варна.

В сряда в сградата на митрополията ще бъде поставена книга за съболезнования.

Заради смъртта на владиката, патриарх Неофит отмени предвиденото си посещение в Русе и се завърна в София.

Премиерът Пламен Орешарски изпрати съболезнователно писмо до патриарха. В него се казва, че митрополит Кирил близо 25 години е бил предстоятел на Варненска и Великопреславска епархия и с вещина е водил епархийските дела като е полагал усилия за благоустройството й.