Софийският апелативен съд остави в ареста Марин Димитров, предаде БТА. Съдебния състав счита, че на този етап събраните доказателства са достатъчни, за да се предполага съпричастността му към съучастие в престъпна група за търговия с влияние. Другото обвинение срещу него е за съучастие към контрабанда на цигари, но според съда на този етап няма събрани достатъчно доказателства за такова.

Още снимки от делото ВИЖТЕ ТУК>>

Адвокат Любомир Таков посочи, че заради заболяване на Димитров той не би могъл да пребивава в условията на ареста и помоли съдиите да обърнат внимание, че в залата заради състоянието му присъства медицинско лице от ареста. Защитата отбеляза, че в последните две седмици са били разпитани бивши и настоящи ръководители на МВР и никой не е споменал да е имал контакт с обвиняемия.

Марин Димитров каза пред съдебния състав, че никога не се е занимавал с контрабанда на каквото и да било.

Съдът обаче сметна, че са налице данни за висока обществена опасност и медицински грижи могат да бъдат предоставени и в ареста.

От съдебния състав стана известно, че според таен свидетел по делото именно обвиняемият Марин Димитров е търсил съдействие от служители на Агенция "Митници" за организиране на канали.

По време на заседанието от обвинението цитираха и свидетел, който твърди, че Димитров е предложил 250 хил. лв. за назначението на Венцислав Кирчев за шеф на Главна Дирекция "Национална полиция".

Адв. Таков контрира, че показанията му се базирали на слухове. 

"Свидетелят е бившият директор на ОДМВР Хасково и той свидетелства, че Димитров е участвал в организирането на контрабандни канали", заяви прокурор Стоян Лазаров. И допълни: "В подкрепа на неговите думи са и снимки, намерени на телефона на сина му (Стефан), на които са баща и син, Николай Николов-Паскал и приятелката на сина."

Преди седмица се появи информация, че Марин Димитров е искал рокади в митниците от шефката им Петя Банкова. Според прокурор Илиан Точев хасковлията е осъществявал контактите между български и чужди граждани, за да минават тировете с нелегални цигари през Капитан Андреево, Лесово и Калотина. Поддържал и контакти с митничари и граничари. И Марин, и Стефан имали и дългогодишни контакти с Паскал, твърди още обвинението.

На бившия вече директор на Агенция "Митници" Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. Впоследствие обвинение бе повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров.