Съюзът на колеционерите в България излезе с позиция до държавните институции, с която ги призовава за уважение към колекцията на собственика на "Нов холдинг" Васил Божков, която разследващите започнаха да описват, за да бъде иззета.

В позицията си колекционерите призовават институциите да намерят най-доброто решение за съхранението на артефактите. Според тях това е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията.

От Съюза подчертават, че всяко посегателство към частна собственост, каквато е колекцията на фондация "Тракия", е грубо нарушение на човешките права и припомнят, че историята познава случаи на отнемаме на културни ценности "в името на народа".

Колекционерите са категорични, че случващото се граничи с тоталитаризъм и в подобен подход няма нищо пазителско.

От Съюза призовават за уважение към колекцията на Фондация "Тракия", защото е българска колекция и принадлежи на световното културно наследство.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев коментира пред Националната телевизия:

"Чухте интервю на министъра на културата, че голяма част от тези артефакти не са регистрирани по необходимия ред Предстои проверка на цялата колекция. Тези неща са на българската държава, на българския народ, те са изкопани от българската земя, ако се установи, че са законно притежавани, има уреден ред в НК да бъдат върнати на г-н Божков. Ако други служби, като НАП, Антикорупционната комисия не предприемат действия, за да гарантират тези задълженията, които явно се очертават в размер на стотици милиони от страна на г-н Божков и свързаните с него фирми".

Вчера от фондация "Тракия", която се грижи за колекцията на хазартния бос, задържан в ОАЕ, заявиха в позиция:

"Във връзка със спекулациите от страна на властимащите и противоречивата информация, касаеща колекция Васил Божков, тиражирана в публичното пространство през последните дни, бихме искали да заявим следното:

Както потвърдиха и от Министерство на културата, към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени "вещи". Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи".